Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Hur känns det när det
känns så, känner du?

Ännu har inte känslorna helt besegrat förnuft och fakta i det offentliga samtalet. Men om dagens utveckling fortsätter kan en morgon med P1 snart bli så här najs:

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

- Med oss i P1 Morgon-studion denna regniga onsdag har vi Torkel Svensson Majkensdotter, som i dag, i en ny bok, kan avslöja vem det var som mördade Olof Palme. Välkommen hit, Torkel!

- Tack, Sixten.

- Du har alltså hittat fotografier, genuina svartvita foton, som visar själva mordet på Olof Palme, som var Sveriges premiärminister förr i tiden. Foton som ingen tidigare har känt till. Foton, otroligt nog, på själva mördaren.

- Det stämmer bra.

- Och hur kändes det att hitta dem?

- Ja, du... Å shit, liksom! Jag menar, först fattade jag ju inte riktigt vad det var. Det var bara en hög foton. Helt svartvita. Men så visade jag dem för min pappa och han sa direkt, 'Men det där är ju Olof Palme!" Han kände igen han direkt. Och hans fru. Och mördaren.

- Det måste ha känts helt otroligt.

- Ja, det kändes jävligt stort, måste jag erkänna. Jag menar, jag har ju pluggat historia och statskunskap på universitetet så jag är rent liksom professionellt intresserad av sånt som hände efter andra världskriget. Och sen när pappa sa att mördaren är en av de verkliga legendarerna i svensk politik...

- Det är stort.

- Det är jävligt stort, faktiskt.


- Med oss i studion denna morgon har vi alltså Torkel Svensson Majkensdotter som nu kan avslöja vem det egentligen var som mördade Olle Palme. Med fotografiska bevis. Och jag undrar, Torkel, var det här en bok som var svår att skriva?

- Nej, den skrev sig själv, faktiskt. Jag laddade ner ett program som gör sånt. Direkt i mobilen.

- Å shit.

- Eller hur.

- Awesome. Men, ärligt, en sak som nog alla slås av: det är väldigt mycket medelålders vita män i boken. Och väldigt få kvinnor. Hur förklarar du det?

- Ja, det var ett problem. Jag märkte det själv, så jag räknade faktiskt: Palme hade typ 16 män i sin regering och två kvinnor. Rikspoliskommissarien var man, journalisterna, alla. Jag bara, What the fuck! Helt galet.

- Tror du att du kommer att få kritik för att du på det här sättet osynliggör kvinnor? Jag har redan sett en del upprörda känslor i sociala medier.

- Ja. Och den kritiken fattar jag. Verkligen. Men man måste förstå att det var så det var förr i tiden. Männen jobbade och kvinnorna var hemmafruar. Det här var ju före det fanns dagis och pappamånader och mikrovågsugnar och sånt. Det var en helt annan värld.

- Skrämmande. Och alla tycks ha haft extremt fula randiga slipsar, om man får tro de här fotografierna.

- Ja, eller hur!

- Tack för att du kom hit, Torkel Svensson Majkensdotter. Tack och kram!

- Kram!


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.