Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Hoppsan, de äldre behövs visst, tänkte Andersson

Regeringen satsar 200 miljoner på att 65-plussare ska bliva i vården. Samtidigt har de gjort det mindre lönsamt för äldre att jobba längre.Foto: Jessica Gow

Låt er inte luras av Magdalena Anderssons rara satsning på fler seniora händer i vården. Detta vårbudgetgodis är ett spel för gallerierna. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är så bakvänt att man baxnar. Regeringen och Vänsterpartiet pyntar nu 200 miljoner kronor för att sjukvården ska kunna anställa pensionärer med "bristkompetens".

De rödgröna har identifierat ett akut problem, det får man ge dem. Vården behöver varenda kotte som rullar förbi, särskilt om kotten har något som liknar en vårdutbildning. Och vården är förstås inte unik, personalbristen finns överallt och värre lär det bli.

Varenda pensionär är desperat välkommen att förbli vid sin läst. 

Så varför i hela fridens namn har regeringen gjort det mindre lönsamt för pensionärer att jobba? För det är ju exakt vad den har gjort.

Regeringen gjorde det mindre lönsamt att jobba

Så fort de rödgröna kunde, började de hala in alliansens reformarbete för att göra det mer lönsamt att jobba efter 65. Den extra löneskatten för pensionärer som alliansen tog bort, återinfördes av de rödgröna. Inte till fullo, men inriktningen och signalen var klar: "Hej då, Berit och Bengt, vi är inte jätteintresserade av er arbetsinsats. Gå nu och sätt er i Folkets park och mata duvor."

Det var ett sällsamt oklokt tilltag i ett skede då molnen samlade sig till en perfekt demografisk storm: stora pensionsavgångar, stor invandring och stor ökning av äldre och barn. Snart skulle regeringen ge helt motsatta signaler, nämligen ett besked om att pensionsåldern måste höjas, för fler måste jobba längre!

Och nu får alltså vården 200 miljoner kronor i vårbudgeten för att locka 65-plussare att överge duvorna. 

"Bakvänt" är ett vänligt sätt att beskriva regeringens politik på.

Men det finns fler problem med Anderssons seniorsatsning i vården.

Siffran 200 000 000 kan framstå som ståtlig, men sett till vårdens personalbehov är det kaffepengar. Det räcker till att städsla 250-300 personer. 

Enligt Magdalena Andersson behöver välfärden anställa 260 000 personer under de kommande tio åren. Det låter alarmerande, men det är en skönmålning av finansministern. Siffran är snarare 500 000 personer. Kommuner och landsting måste ju också rimligen täcka upp för de 300 000 anställda som går i pension fram till 2027.

En halv miljon par händer - räcker inte

Men 500 000 personer är, även det, att räkna lågt. Om kvaliteten i välfärden ska förbättras som hittills, behövs det ytterligare 70 000 man. Summa summarum: 570 000 anställda fram till år 2027, enligt årets rekryteringsrapport från Sveriges kommuner och landstings, SKL.

Går den utmaningen att lösa? Svaret är enkelt: Nej. Nix. Nope. De människorna finns inte. Välfärden måste hitta andra vägar, bland annat effektivisera och ersätta en hel del människor med tekniska lösningar, digitalisera. Skola-vård-omsorg måste tänka radikalt nytt. 

Därför riktar SKL en vädjan till regeringen i sin rapport: "Staten behöver stödja en sådan utveckling genom att inte använda riktade statsbidrag kopplade till ökad bemanning, då det kan motverka arbetet med att använda ny teknik samt att använda kompetensen rätt."

Det bästa en regering i dagsläget kan göra är således att låta verksamheterna inom välfärden besluta vad de ska satsa på och hur. 

Dessutom borde det gäng som dansar in i Rosenbad efter valet göra det mer lönsamt och attraktivt för alla äldre att jobba längre. 

 

Läs också:

Det ska löna sig - att inte jobba