Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Högt spel om folkets välfärd

Det pågår vårstädning i politiken. Nu gäller det att sopa jobbiga problem under mattan inför valrörelsen, både till höger och vänster.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I december 2012 tillsatte regeringen Ägarprövningsutredningen. Det skulle utredas vilka krav som bör ställas på privata aktörer inom skola, vård och omsorg. Privata välfärdsföretag ska ha "ett långsiktigt och seriöst engagemang och bedriva en god och högkvalitativ verksamhet", stod det i pressmeddelandet.

 

Deadline sattes till den 28 februari 2014. Utredningen skulle alltså vara klar om en månad från nu.

Säkerligen hoppades regeringen att debatten om vinstintressen och missförhållanden, som Caremaskandalen utlöste, skulle ha mojnat. Så blev det ju inte. Men fokus har flyttats till skolan. I somras gick riskkapitalägda JB-koncernen i konkurs; elever stod utan skola. I oktober sände SVT dokumentären "Skolfesten". Efter den gick finansminister Anders Borg (M) ut och sade:

"Jag tycker att den ägarprövning vi skall göra bör landa i att det är långsiktiga, uthålliga och kompetenta ägare. Det tycker jag talar för att det inte bör vara riskkapitalbolag på det nuvarande sättet i framtiden."

 

Strax därefter annonserade regeringen att man skulle ge Ägarprövningsutredningen ett tilläggsdirektiv. Utredaren skulle nu utröna vilka krav man kan ställa på långsiktighet för privata välfärdsföretag.

Direktivet skulle regeringen ha skrivit klart i början av december, men det dröjde tills nu. Och frågan är om man hör Anders Borgs riskkapitalbashing dåna mellan raderna.

Det gör man inte.

Utredarens extrauppgift, skriver regeringen, är att undersöka om det är "rättsligt möjligt och lämpligt att införa kriterier för vad som ska betraktas som varaktigt ägande i friskolesektorn". Men, understryker regeringen, "eventuella förslag får emellertid inte utformas på sådant sätt att de skulle kunna utesluta vissa ägarformer".

 

Lägg till detta att finansmarknadsminister Peter Norman (M) skrev apropå direktivet i måndagens Svenska Dagbladet. En väsentlig del av texten tycks gå ut på att lugna företagen: Etableringsfriheten är inte hotad! Regeringen tänker inte "slå undan fötterna" på några företag! Alla företag ska få vara med och "bidra till välfärden"!

Visst har regeringen backat sedan i höstas. Antingen för att Borg talade i affekt efter tv-programmet. Eller för att Moderaterna har fått vika sig för näringslivsdyrkande småpartier.

Och naturligtvis är det ingen slump att utredningens deadline har förlängts till 1 november 2014. Efter valet. Regeringen vill ha bort riskkapital- och vinstdebatten ur valrörelsen.

 

Även till vänster fejas det. LO säger ju nej till vinster i välfärden. Socialdemokraterna säger liksom: ja, men med förnuft. Inom partiet finns det dessutom en vänster som sympatiserar med LO:s ståndpunkt. Det är ingen önskvärd spricka att ha inför en valrörelse.

Så nu kommer LO med det Saltsjöbadendoftande förslaget att fack och arbetsgivare ska förhandla om vinstfrågan.

Det är ett barockt förslag. Frågan om hur välfärden ska organiseras är för guds skull inte arbetsrättslig. Det är en demokratisk fråga som angår varenda medborgare.

Stackars svenska medborgare. Högern värnar företagen. Vänster värnar personalen. Partierna värnar sina riksdagsplatser. Vem värnar allmänintresset?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!