Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Hala trottoarer under covid - ett dråpslag för äldre

En äldre dam försöker t sig över en isig gata på Östermalm. Bilden är från 2019 men realismen är tidlös. Tyvärr.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Rikt på mord men snöfattigt: Midsomer County. (John Nettles som Tom Barnaby)
Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Efter ett år av covidisolering kan nu många äldre inte ta en promenad på grund av usel snöröjning. Nu får det faktiskt vara nog. 


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Att lite varmare länder, som Storbritannien, stänger skolor och flygplatser så fort snötäcket överskrider tre millimeter är ju dråpligt, men ändå lite förståeligt. De är ovana och har ingen nordisk infrastruktur för snöbekämpning.  

Men inget ursäktar att en svensk stad har så usel snöröjning och halkbekämpning som Stockholm denna vinter. På en del håll i landet har snöandet varit extremt, men någon Stockholmsvinter att skriva hem om, det är det ju inte. 

Och just i år borde ansvariga politiker ha varit särskilt på tårna. Den covidslitna sjukvården behöver knappast ett extra inflöde av stackare med benbrott och skallskador. 

Hala trottoarer drabbar alltid äldre hårdast, men under den rådande pandemin är det etter värre. Nu kan ett besök på akuten eller inläggning på en vårdavdelning leda till att man drabbas av covid-19. 

Men skräckinjagande halka kan också leda till en mer osynlig, men likväl allvarlig, hälsofara: isolering och stillasittande. 

Man tar inte ut stegen när man bara ska gå från soffan till köket, utan tassar.

Det har gått ungefär ett år sedan 70-plussare uppmanades att isolera sig från släkt och vänner. Helst skulle de inte ens gå och handla själva utan se till att få allt hemlevererat. Däremot var det bra om de gick ut, promenerade och träffade andra – utomhus och på avstånd – fick de veta.

De särskilda rekommendationerna för äldre har upphört. Men hög ålder är ju fortfarande en riskfaktor för att bli svårt covidsjuk. De måste vara försiktiga. Vilket innebär att det för många har förflutit ett helt år av stillsam enslighet. Det är inte bra för hälsan.

Självklart är det inte hälsosamt för en 20-åring eller 50-åring att tillbringa ett år framför tv:n, så att säga, men deras ohälsa kan ändå repareras ganska lätt. För en 80- eller 90-åring är hälsomarginalerna mycket mindre. Åldrandet kan börja gå hastigt.

Man blir stel av stillsittande. Man tar inte ut stegen när man bara ska gå från soffan till köket, utan tassar. Man slutar att sträcka på sig och belasta kroppen. Rörelserna bli mindre. Stelheten gör krämpor värre. Muskelmassan minskar, skelettet blir sprödare, flåset och balansen försämras. 

Gå ut, flanera, få friska intryck.

En pigg och aktiv åldring ser inte sig själv som ”äldre” utan tycker att han eller hon är ungefär samma filur inombords som i ungdomen. Den inställningen är välgörande för hälsan. Nu finns risken att hon börjar känna sig uråldrig. Det är varken bra för kropp eller själ.

Självklart kan även seniorer förbättra sin rörlighet och kondis, men inte lika lätt. Därför är det viktigt att hålla i gång under pandemin. Gå ut, flanera, få friska intryck.

Men det ju lättare sagt än gjort när trottoarer och promenadvägar är isbanor med inslag av puckelpist!

Det är högtid för ”senior snöröjning”. Det måste skottas, sandas, sopas så att det går att gå, även för de äldre. Oppositionen i Stockholm säger att de ville lägga 50 miljoner extra på att sopsalta trottoarer men att de blågröna sade nej. PRO och SPF borde läxa upp dem efter noter, i så fall. 

Det är uppenbarligen komplicerat att hålla trottoarer gångbara. Men Sverige har väl löst värre vinterproblem än så? Och Stockholm ligger inte i Midsomer County.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.