Ann-Charlotte Marteus

Gustav Fridolins tal till Sveriges föräldrar

Publicerad

Kära föräldrar: Väx upp!

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Förra veckan talade Gustav Fridolin till Sveriges lärare via Youtube. Tonträffen var sisådär, för att uttrycka det milt, men tanken god. Han ville ge lärarna råg i ryggen.

Jag vet inte om utbildningsministern planerar att hålla tal även till Sveriges föräldrar. Men om han har sådana planer, föreslår jag att han försöker låta lite mindre som en missionär och lite mer som Rowan Atkinsons Blackadder:

Hej, jag heter Gustav Fridolin and I'm bloody annoyed!

Era barn gjorde bort sig i Pisa. Inte ens de smartaste av era små änglar har något att sätta emot en skapligt välinformerad 70-talist med en pil genom huvudet.

Vem bär skulden till detta fiasko? Många. Men bara en grupp har lyckosamt slunkit undan ansvar och skuld i efterchocksanalysen: Ni. Sveriges föräldrar. Sveriges välståndsdopade, ärtgnällande prinsessor till föräldrar.

Men fiaskot är ert fel - i betydande grad! I länder där eleverna excellerar, inpräntar deras föräldrar i dem att lärande och bildning är viktigt. Att man måste komma i tid till lektionerna. Att man måste lyssna, vara disciplinerad och anstränga sig.

I dessa nonsensfria länder kan barn fortfarande göra klassresor.

Svenska föräldrar utmärker sig i en enda gren: Inte i något annat Pisa-testat land känner sig rektorerna så pressade av krävande, klagande föräldrar.

Så - lägg av, tänk till och väx upp! Om ditt lilla sockergryn kommer hem med sämre betyg än du hade önskat, är det sannolikt inte rektors fel. Eller lärarens. Men det kan bero på att barnet tror att kunskapen magiskt ska segla in i honom, bara den dumma läraren hittar det rätta lösenordet.

Och det är troligen ditt fel. Varje gång du snackar skit om skolan, läxorna eller läraren hemma vid köksbordet, undergräver du ditt barns fokus på eget ansvar och ansträngning. Varje gång du listigt släpar i väg din familj på semesterresor mitt i terminen, signalerar du att skolan inte får komma i vägen för fritiden.

Sluta med det, är du snäll.

Och sluta bombardera lärarna med mejl och sms. Inte konstigt att de knappt har tid att förbereda sina lektioner när föräldrar behandlar dem som sin avkommas egen Axel Oxenstierna.

Mea culpa, förvisso, mea maxima culpa: Vi politiker har medverkat till galenskapen, bland annat genom den vanvettiga idén att föräldrar skulle få mer inflytande över skolan. Hur tänkte vi där? Föräldrar ska hållas kort. Lärare borde skyddas med hemliga mejladresser, nästan hemliga telefontider och smått överraskande elstängsel.

Ah, en man kan drömma...

Det fria skolvalet, som förvandlade föräldrar från medborgare till kunder, var förstås också en form av harakiri å Moder Sveas vägnar.

Den svenska skolan är inte till för er skull, bästa målsmän. Den är inte heller till för att era barn ska känna sig härliga och bekräftade - det är ert jobb. Skolan är till för att bilda barnen och, inte minst, försörja Sverige med kunnig, kritiskt och kreativt tänkande, arbetskraft. Utan den - minskat välstånd.

Sverige blev inte ett rikt land för att vi är så härliga.

"Ni har gått miste om en hel elit", sade OECD:s Pisachef Andreas Schleicher efter katastrofen i fjol.

This is not a drill.

Om bildningsnivån fortsätter att rasa, lär ni så småningom påminnas om er skuld månadsvis, då de skrumpna ören som utgör er pension trillar ner i den virtuella brevlådan.

Jag heter Gustav Fridolin. Nu är det slutdansat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag