Miljöpartiets språkrör håller tal i Almedalen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNMiljöpartiets språkrör håller tal i Almedalen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöpartiets språkrör håller tal i Almedalen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann-Charlotte Marteus

Gustav Fridolin är inte Sveriges supernanny

Publicerad

Det är utmärkt att MP tar cykelmiljö på allvar, men typiskt Fridolin att lova sköna känslor.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

En reporter på SVT sa i helgen att Gustav Fridolin är "född till politiker". Men är han det? Politik är ju i grunden ett gnetande och kompromissande, i alla fall om man vill nå resultat. 

I sitt tal i Almedalen lovsjöng Fridolin visserligen gnetandet. Han talade om det ädla sjået med små lagändringar som kan förändra mycket, men som inte gör sig på valaffischer. 

Men det var som om han försökte övertyga sig själv om vikten av detta, minst lika mycket som åhörarna. 

När han strängt utbrast att "politik är prioriteringar och prioriteringar gör skillnad!" lät det mest som något han har hört Magdalena Andersson tjata om på regeringssammanträden.

Och det finns skäl att betvivla Fridolins prioriteringsförmåga.

I Almedalen lanserade han ett nytt nationellt mål: "Alla 12-åringar ska känna sig trygga att cykla till skolan".

Det är jättebra att MP bryr sig om cykelmiljö. Men detta är ett hyperambitiöst mål om man ska ta det på allvar. Och det ska man väl?

Fridolin svalkar fötterna i visionernas sjö

För att uppfylla det måste trygga cykelvägar upprättas mellan varenda skola och varje 12-årings hem i hela Sverige. Ingen bro kan bli för lång, ingen tunnel för dyrbar? 

Det låter som motsatsen till sansade prioriteringar.  

Men MP-målet kräver mer än objektiva säkerhetsåtgärder: "alla 12-åringar ska känna sig trygga". Känslor är subjektiva och föränderliga - få kände sig otrygga utan cykelhjälm på 70-talet - och ibland irrationella. Men MP ska på något sätt tränga in i varje 12-årings själ och framkalla känslor som det kan vara svårt att ingjuta, till och med för föräldrar.

Formellt är detta förstås Miljöpartiets, inte Gustav Fridolins, mål. Men det är fridolinskt så det förslår. Språkröret har ju doppat tårna i visionernas sjö förr. 2014 efterlyste han "en nationell nollvision mot skoltrötthet":

"En nollvision mot skoltrötthet är en vision för lusten. Varje morgon lämnar våra barn sina helt olika hem och familjesituationer för att komma till skolan. Oavsett hur ett hem ser ut (...) skall våra barn komma till ett kunskapscentrum som gör sitt yttersta för att möta dem med stimulans, utmaningar, relationer och trygghet", skrev han i en debattartikel i Expressen 2014.

Steg för steg ska MP alltså bygga in trygghet och lust i alla Sveriges barn. Wow.  

Fluff i stället för politiskt hantverk

Är detta känslofokus ett tecken i tiden? Har vi nått så högt upp på behovspyramiden att politiker inte längre kan eller behöver mätta oss med materiella ting? Är det bara grädden på moset - härliga känslor - kvar?

Nej, det stämmer ju inte alls med verkligheten. Det finns hur många resursproblem som helst som skriker efter en lösning. Och utrotandet av skoltrötthet skulle, enligt Fridolin själv, bland annat kräva tid för lärare att "relationsbygga" med varje elev och att förbereda lektioner "som väcker lust och förväntan"; dessutom riklig tillgång på specialpedagoger, bra bibliotek och bibliotekarier och mycket, mycket mer. 

Detta samtidigt som Sverige har exceptionell och växande lärarbrist. 

Politik ersätts med fluffiga visioner, antingen för att gnetandet är för trist eller för att Miljöpartiet inte riktigt vet hur de ska lösa konkreta problem utanför miljöområdet. 

Visioner behöver inte vara fel. Men de måste ha någon sorts konkretion: X nya jobb år Y, exempelvis. Mål i stil med att "alla ska må bra" fungerar inte som styråra. Dessutom är de orealistiska och omätbara. 

Men en sak är säker: Gustav Fridolin är en utmärkt predikant - och född till stordrömmare. 

 

Läs också:

Modig professor mosar flumskolan

 

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag