Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Gratis doktor i mobilen är ju rena galenskapen

Shoppa gratis sjukvård av en nätdoktor från djupet av din tv-fåtölj - det är lika ohållbart som det låter.

Shoppa gratis sjukvård från djupet av din tv-fåtölj - det är lika tokigt som det låter. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Svenska politiker är nykära. Det är de ju ganska ofta, och när den vilda kärleksaffären är över, kommer bikten i någon stor söndagsintervju: "Det begicks en del fel...", "Med facit i hand kan man nog säga att vi underskattade problemen..."

Den nya förälskelsen heter "digitalisering". Svensk skola ska bli bäst i världen på digitalisering. Det vill säga, svensk skola ska än en gång bli experimentverkstad. 

Vården ska också digitaliseras. E-hälsa ska avlasta primärvården, öka tillgängligheten, underlätta för kroniker och glesbygdsfolk. Digitala vårdcentraler, en doktor i mobilen!

Men det blir inte alltid som man tänkt sig. 

Det är inte glesbygdsfolk som främst nyttjar nätdoktorföretagen Kry och Min doktor. Tvärtom; invånarna i Jokkmokk, Dorotea och Nordmaling gör minst digitala vårdbesök i landet. Storshopparna bor i själva verket i Vaxholm, Tyresö, Lidingö, Sundbyberg och Stockholm. Det är med andra ord resursstarka människor, vana vid att shoppa bekvämlighet och service, som i högst grad shoppar välfärd via mobilen.

Jönköpings län har tagit fram statistiken, vilket beror på att Kry och Min doktor har kontrakt med vårdcentraler i just Jönköping. Men alla svenskar kan anlita dem. Jönköping skickar bara räkningen till patienternas hemlandsting.

Tonåringar gillar digitala vårdcentraler

Den största patientgruppen hos nätdoktorerna är barn upp till två år. Därefter kommer en ny puckel med 18- och 19-åringar. Det är kanske lite otippat. Bör vi oroa oss för den vacklande hälsan bland äldre tonåringar i storstäder? 

Knappast. 

Jonatan Vincent, controller i Jönköpings läns landsting, har intressanta - och skrämmande - teorier om varför unga svenskar vårdshoppar så ymnigt: 

De är i grunden friska och en vårdcentral kan i deras värld vara något väldigt "diffust". Då är det nog lätt hänt att de väljer ett varumärke som de ofta ser i reklamflödet, säger Vincent till Dagens Medicin. Dessutom är ju ungdomar "väldigt vana att kommunicera med digital teknik". 

För 20-åringar faller besökskurvan - då är det inte gratis för patienten längre. 

Det här säger allt som politiker behöver veta - och redan borde veta: vårdkonsumtion har inget enkelt samband med vårdbehov. Om vården är extremt tillgänglig och kostnaden ringa, eller ingen, talar allt för att efterfrågan stiger. Trumfar företagen sedan på med reklam - och de nya nätdoktorerna, i sina skinande vita rockar, flinar emot en överallt i reklamfloden - lär efterfrågan bli astronomisk.   

Och just nu går utvecklingen käpprätt åt fel håll:

Vid årsskiftet tog Doktor.se över driften av Vingåkers vårdcentral. I Sörmland är primärvården helt gratis och eftersom patientavgiften för digitala vårdbesök bestäms av taxan där företaget är verksamt, innebär detta att Doktor.se i Vingåker är gratis för alla i hela Sverige.

Det är rena galenskapen.

Gratis e-hälsa är ekonomiskt ohållbar

En välfärdsmodell där klatschiga "varumärken" lockar friska medborgare att vårdshoppa gratis från djupet av sin tv-fåtölj är en modell på dekis. Den lär folk att bli bortskämda vårdfrossare. Den är resursmässigt ohållbar. Den är etiskt korrupt - mer luststyrd än behovsstyrd - och dess legitimitet hotas.

Om detta borde varje seriös politiker ropa från hustaken. 

Valrörelsen skulle behöva bli en tävling i vuxenspråk, där politiker lovar att prioritera angelägen sjukvård framför blessyrer. Partierna borde slåss om att vilja prissätta vårdtjänster så att resurserna används optimalt.

Eller ska vi vänta i fem, tio år på nästa våg av ömkliga "Vi underskattade visst problemen"-intervjuer?

Läs också:

Nätdoktorn har flyttat in i vårdens vilda västern