Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Galna badregler sexualiserar barn

En 5-åring portades från Gottsundabadet för att hen hade fel kön. Hen var definitivt en han, nämligen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Girls only" stod det på skylten som mötte den badsugna mamman och hennes 5-åriga tvillingar, en pojke och en flicka. Pojken fick nobben.

Chefen för badet, Stephanie Parke, förklarar tilltaget för UNT: "För oss är det ett möjliggörande i stället för ett uteslutande."

Nej, Stephanie Parke. När man sluter entrén så att vissa människor stängs ute, då ute-sluter man. Stå ditt kast.

Men Parke har ett ömmande skäl: hon tänker på kvinnorna. Badet har kvinnotider för att det finns kvinnor som på grund av "religion, kroppskomplex eller bara en tanke om gemenskap" undviker badet om manspersoner syns av.

"Kroppskomplex"?! Badet portar alltså manspersoner för att en del kvinnor nojar över sitt utseende? Kvinnlig fåfänga ses som skäl för kommunal diskriminering. Vad är det, annat än en uppochnedvänd könsmaktsordning?

En annan försvarslinje är som synes att religiösa påbud förhindrar att kvinnor och gossebarn badar tillsammans. Gottsundabadets teologiska institution får gärna utveckla den spännande tankegången. Och därtill förklara varför religiösa idéer ska prägla det offentliga rummet.


I grunden handlar badets dikeskörning förstås om att Stephanie Parke & Co inte har tänkt efter ordentligt. De vill att stackars kvinnor från stackars andra kulturer ska få komma ut och simma. Sagt och gjort.

De har inte tänkt längre. De har uppenbarligen inte alls tänkt på larmen om växande reaktionära patriarkat i vissa förorter. Om nätverk av män som, enligt Zelia Dagli, sprider rykten om kvinnor som inte håller sig på mattan: "Ni vill bli svennar, ni är horor som vill hoppa från säng till säng, ni är kuffar, fiender till religionen." 

Har Gottsundabadet frågat sig om det i själva verket är den makthierarkin man understödjer?

Och har man funderat över om badet, genom sin "girls only"-policy, medverkar till sexualiseringen av barn? 


I Sverige har vi haft den genomsunda vanan att se barn som barn, inte som förföriska miniatyrer. Det är inget självklart perspektiv. I det pryda USA kläs flickebarn i bikiniöverdel från koltåldern. Nyligen blev en massa tokstollar upprörda över att Victoria Beckham pussar sin fyraåriga dotter på munnen.

I nätets tid importerar vi amerikanska attityder och fenomen i raketfart, från säkra rum till prydhet och pedofilhysteri. Det bara händer, osmotiskt. Vi bör inte underskatta kraften i detta skifte. Nyligen berättade en mamma för NA.se om hur en badvakt på badhuset i Kumla sa åt henne att dra på femåriga dottern en bikinöverdel. Ett enskilt stolpskott till badvakt eller ett tecken i tiden?


Allt detta händer samtidigt som rekordmånga svenskar ändrar sitt juridiska kön. Hur hänger det ihop? Ska vi ha valfritt - eller inget - kön för vuxna men sexualisering av förpubertala kroppar?

Ska vi ha progressiv tolerans på Södermalm men 1800-talsmoral ute i provinserna?

Ett land är inget prydligt och enhetligt pussel. Men det offentliga Sverige, från politiker till badchefer, måste faktiskt tänka över konsekvenserna av sina handlingar. Yr inte som trendkänsliga rön för vinden.

Det kan sluta med en jädra krasch.Läs också:

Feminism på gränsen till hederslogik


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.