Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Knasig regering, tokiga sambos & stackars barn

Regeringen oroar sig för sambos som längtar hett efter adoptivbarn - men som stenhårt vägrar att gifta sig.Foto: AVALON/STELLA PICTURES

Regering och riksdag vill ge sambor - även dem med kaotiska liv - rätt att adoptera. Hur rimmar det med Barnkonventionen?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringen har lokaliserat en sprillans ny utsatt grupp: sambos som vill adoptera. 

I dag måste adopterande par vara gifta. Så kan vi inte ha det, anser de rödgröna: För det första är giftermålskravet omodernt, vilket är det värsta någonting kan vara i föregångslandet Sverige. För det andra innebär kravet "att en stor grupp blir formellt uteslutna från möjligheten att adoptera."

Det osar exkludering, tycker alltså regeringen. 

Det är förstås dumheter.

Om enbart heterosexuella par hade fått gifta sig i Sverige, skulle man ha kunnat tala om diskriminering. Eller om det var så att svenskar bara fick gifta sig kyrkligt. 

Men i dag kan alla älskande par bli äkta kakor och gudligheten är helt frivillig. Den grupp människor som drabbas av rådande giftermålskrav är alltså sambor som längtar desperat efter ett barn - men som samtidigt vägrar att skaffa sig ett litet papper på att de har stabila planer på att hänga ihop.

Det är inte synd om dessa par, om de nu existerar. De får helt enkelt sluta orimla sig och lära sig att prioritera. 

Sambos med förrymda hjärtevänner

Men regeringen nöjer sig inte med att stryka gifteriet. Den föreslår också att en sambo ska få adoptera ensam om hjärtevännen "befinner sig på okänd ort eller är varaktigt förhindrad att adoptera till följd av psykisk sjukdom eller något annat liknande förhållande."

Men - hur är man ens sambo om ens oäkta hälft har stuckit och inte lämnat några spår efter sig? Om något sådant händer är man väl särbo eller, ärligt talat, dumpad?

Och hur kan regeringen få för sig att aktivt skapa möjligheter för en person att adoptera, fastän sambon har stora psykiska problem och aldrig skulle godkännas som adoptivförälder?

Utredningen Modernare adoptionsregler, från 2009, var negativ till de sistnämnda idéerna. Den framhöll bland annat att det "ur ett barnperspektiv inte är lämpligt med adoption om sökandens make eller sambo lider av en allvarlig psykisk störning". 

Men regeringen struntar i det rådet. Detta är alltså samma regering som vill göra Barnkonventionen till lag. Hur hänger det ihop?

Det hänger faktiskt ihop jättebra. 

Föräldralösa offras när grupp inte ställs mot grupp

När regeringen har på sig Barnkonventionshatten står barns rättigheter i fokus. De ska tillgodoses på alla samhällsområden, kosta vad det kosta vill. 

Regeringen blundar helt för att vidsträckta rättigheter för en grupp oundvikligen kolliderar med andra gruppers rättigheter, och med allmänintresset. Samhällsbygget är till sin natur en enda stor avvägning.

I den här propositionen har regeringen bytt hatt. Man har hittat (på) en marginaliserad grupp som förstås också måste få vidsträckta rättigheter. Att dessa kolliderar med barns rätt struntar man i. 

Egentligen agerar regeringen väldigt modernt. Den lyder det stridsrop som allt oftare hörs från krönikörer, präster och professorer: "Man får inte ställa grupp mot grupp!" 

Och politiska toktrender är ju ofta blocköverskridande i Sverige, så riksdagens civilutskott gör tummen upp för regeringens sambolag. Den vuxna i rummet är KD-ledamoten Caroline Szyber. Hon skriver i en reservation att stabiliteten i föräldrarnas relation, liksom den juridiska tryggheten, talar för att giftermålskravet bör vara kvar som huvudregel. Men undantag kan göras. Om ett sambopar vill adoptera sitt familjehemsbarn, exempelvis, väger det faktum att de sökande redan har en relation till barnet tyngre än civilståndet. 

Se där, en klok avvägning. Låt inte den konsten dö ut. 

 

Läs också:

Låt sjukvården slippa gagget om värdegrund