Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Framåt! ropar Annie Lööf och marscherar in i dimman

Annie Lööf talar gärna om sin tydlighet men hennes resonemang - exempelvis om migrationspolitiken - ter sig ibland lika dimmiga som Lützenhimlen den 6 november 1632. (Gustav II Adolf var där).
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf vill Framåt! Men vart är hon på väg?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Annie Lööf talar mer än gärna om sin tydlighet och sitt fantastiska ledarskap. Men kanske mest om sin tydlighet.

Annie Lööf är jättetydlig, tycker Annie Lööf.

Dessvärre är det inte alltid som det glasklara i hennes politik når ända fram till den samhällsintresserade medborgarens medvetandehorisont. Hennes stringens tycks förvridas på vägen och ibland faktiskt förvandlas till rena rama röran. 

Ta bara migrationspolitiken.

I Ekots utfrågning på tisdagsmorgonen avslöjade Annie Lööf att hon kan tänka sig att låta den tillfälliga asyllagen ligga kvar tills vidare. Det vill säga tills en parlamentarisk utredning har utrett hur en "långsiktig" och "hållbar" lagstiftning ska se ut. För en sådan vill Centern ha.

För ett ögonblick lät det som ett klart besked från Centerledaren och Sveriges Radio lade upp nyhetsrubriken "Lööf: Beredd att låta den tillfälliga asyllagen ligga kvar." 

Lagd asyllag ligger - inte?

Men så enkelt var det ju inte. I nästa andetag förklarade nämligen C-ledaren att förutsättningen för att den tillfälliga lagen ska få ligga kvar är att den skrivs om. Centern vill nämligen återinföra rätten till familjeåterförening och kategorierna "särskilda och ömmande omständigheter".

Detta är rena motsatsen till tydlighet. En lag kan inte samtidigt förlängas och skrivas om. 

En förändrad tillfällig lag skulle kräva tuffa förhandlingar mellan partier som antingen vill behålla nuvarande ordning, göra lagen stramare eller lätta upp den på lite olika sätt. 

Var det inte för att lösa sådana tvister som Centern ville ha en parlamentarisk utredning?

Den nya C-märkta tågordningen tycks alltså vara att den tillfälliga lagen omförhandlas och ersätts av en ny, annorlunda tillfällig lag som sedan ersätts en annan lag när den parlamentariska utredningen har sagt sitt.

Annie Lööf skällde ut gymnasielagen - och räddade den

Var Annie Lööf bara morgontrött i radion? Nej, det här är inte första gången som hennes tydlighet för tankarna till dimman vid Lützen.

På vårens presskonferens om den så kallade gymnasielagen förkunnade Lööf att regeringens lagförslag var "ett haveri". Och hon höll minsann med Lagrådet om att "gränsen är nådd för vad som är acceptabelt."

Samtidigt meddelade hon som bekant att Centern tänkte rösta för lagen.

Ett skäl till att Annie Lööf kommer undan så väl som hon gör med sina piruetter är hennes kompakta air av självförtroende. 

Samtidigt som hon ställde sig bakom gymnasieamnestin underströk hon hur oerhört viktigt det är Sverige slutar upp med tillfälliga lagar och "återgår till en långsiktig politik". Hon fick det liksom att låta som om hon var på väg att tappa tålamodet med alla de andra virrpottorna till politiker, som bara hittar på tillfälliga lagar hela tiden. Trots att det var hon som just tänkte lotsa en sådan lag genom riksdagen. 

Och nu är vi där igen: Annie Lööf vill ha en tillfällig lag till.

Hon är inte tydlig. Och ju oftare hon ser sig nödgad att inpränta att hon är det, desto större anledning finns det att förhålla sig skeptisk.

Framåt! ropar Annie Lööf och marscherar in i dimman.


Läs också:

Haveri, sade Annie Lööf, och röstade ja