Ann-Charlotte Marteus

Fi är svensk politiks vimsiga Goldie Hawn

"Kaktusblomman" en film som gav den briljanta Hawn en Oscar.
Gudrun Schyman,partiledare (Fi).
Foto: GEJO FOTO, SWEDEN
Goldie Hawn i "En flicka på gaffeln" från 1970.
Victoria Kawesa, troligen framtida Fi-partiledare i par med Schyman.
Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Fi i Stockholm.
Foto: ANN JONASSON

Hur kommer Fi fram till sina knasbeslut? Hur går debatterna? Hur många doftljus går det åt?  

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyligen orkade en del svenskar reta upp sig på Paolo Robertos Instagrambild, som vidarebefordrade ett tuttskämt. Bland de upprörda fanns, föga förvånande, Gudrun Schyman och hennes Feministiskt initiativ. 

"Sexism", sa Schyman. "Det är förjävligt." 

17-årige Abdirahman Mohammed Ahmed, sekreterare i Fi:s ungdomsförbund, tvingades snabbt att avgå då han ansåg att instagrammet var "ett i-landsproblem" jämfört med "verkliga problem": våldtäkter, hedersvåld, könsstympningar och kvinnors rädsla för att vara ute sent. 

Det avskedet är ingenting att förvånas över. Fi älskar i-landsproblem. De driver frågor som att ordet "tjänsteman" borde bytas till "tjänsteperson". Så att ingen känner sig exkluderad. 

Sådant slösar Fi energi på i en tid då män inom sjukvården, glatt och sedan länge, kallar sig för sjuksköterskor. 

I grenen "vi tar verklighetens komplikationer och målkonflikter med en klackspark" är Fi är inte väsensskilt från V och MP på vänsterkanten. Men de lyckas med bravur vara värst. 

Som kvinna finner jag det provocerande. Det är helt enkelt förskräckligt att Sveriges mest feministiska parti framstår som en blåst blondin: svensk politiks Goldie Hawn. 

Inte den riktiga, smarta Goldie Hawn, utan Goldie när hon är som vimsigast och mest bortkollrad i någon daterad komedi från 1970-talet.

Fi vill ha terapi mot krig

Fi vill avmilitarisera Gotland. Varför det, frågade en beundransvärt neutral reporter på P4 Gotland härom veckan. Svaret, från Victoria Kawesa - kandidat till en partiledarpost i Fi - var att partiet kommer från fredsrörelsen: "Vi kommer från frågor som handlar om att säkerställa demokratin. Och det gör man inte med krig."

Brodera den sentensen på en kudde till mormor, om du vill, men det är ju inte sant. I och med att Hitler besegrades 1945 säkerställdes demokratin både här och där. 

Men enligt Victoria Kawesa bör den ökande oron i Östersjöområdet mötas av att "man hittar alternativa sätt att hantera den här typen av rädslor." 

Med mindfulness mot Putin, flickor!


När polisen beslutade att öka närvaron i några av Stockholms brottsdrabbade förorter, drog Fi öronen åt sig. "Trygghet skapas inte med batong uppifrån, utan med social sammanhållning", som Sissela Nordling Blanco uttryckte saken. I stället för poliser ville Fi ha "levande stadsdelar, en meningsfull fritid, stark välfärd, rätten till försörjning och åtgärder mot diskriminering."

Det är som om SOS Alarm skulle få order om att inte skicka brandbilar på ett larm utan att först hålla antirasistiskt jämställdhetsförhör med brandmännen - det vill säga, brandpersonerna.

Fi verkar närmast leka politik.

Pensionspengar växer på träd?

I en debattartikel i Aftonbladet uppmanade Schyman & Co de svenskar som är missnöjda med pensionssystemet att skicka tillbaka sitt brandgula kuvert till Pensionsmyndigheten. Samt att "be myndigheten att göra om och göra rätt". 

I verkligheten är det ju inte Pensionsmyndigheten som beslutar om hur pensionssystemet ska se ut. Det är ett demokratiskt beslut. Men kvinnor ska tydligen inte bry sig om sådana krångliga detaljer. 

De ska liksom bara köra ut underläppen i en demonstrativ min och sucka ljudligt. Sätta sig på tvären. Tills pappa öppnar plånboken och Ger Dem Vad De Vill Ha! 

Fi vill ha ett pensionssystem med bjällror och sjungande regnbågar. Partiet ogillar "idén" att pensionspengar måste tjänas genom att människor faktiskt arbetar. Den logiken tycker man är orättvis mot alla dem som exempelvis inte vill jobba så himla mycket. 

I Fi:s rike ska alla, oavsett hur mycket eller lite de har jobbat, bli lika nöjda när de får sitt kuvert. Gott om stålar ska det alltså finnas  - även om människor i stor skala väljer bort arbetslivet. 

För ekonomiska realiteter är bara en patriarkal sammansvärjning?


Fi-kvinnorna tycks varken ta sig själva eller politiken på allvar. De vill spendera pengar på allt och alla utan att göra några konsekvensanalyser. 

Men deras lättsinne förutsätter i så fall att patriarkatet står för det sunda förnuftet, för verkstaden och för lag och ordning, så att samhället fungerar och ekonomin levererar. Pappa betalar.

Det är inte jämställt. Det är 1800-talets dramaturgi. Det är Ett dockhem, versionen där Ibsens Nora är blåst och trallande nöjd.


Läs också:

Flummigt initiativ 


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.