Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Fi är inte vad kvinnor behöver

Annelie Nordström. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Gudrun Schyman. Foto: Christian Örnberg

Om ni är trötta på verkligheten: rösta på Fi.

Om ni inser att verkligheten är här för att stanna: glöm de rosa drömmarna.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Gudrun Schymans Fi har fått ett nytillskott: den tidigare socialdemokraten Annelie Nordström som fick avgå som Kommunals ordförande ifjol. Då uppdagades det bland annat att förbundet hade skakat fram en lägenhet åt den icke behövande Margot Wallström (S).

På en presskonferens tillsammans med Schyman på måndagen, beskrev Nordström riksdagspartierna som "etablissemanget" - ett intressant dopp i den populistiska ordpoolen - och kallade dem "taktiska maskinerier". Sitt gamla partis omläggning av migrationspolitiken ogillar hon djupt.

Annelie Nordström välkomnar att Fi består av vad hon kallar "riktiga aktivister".

Ja, inte är de riktiga politiker, i alla fall. Politiker väger intressen mot varandra och förhandlar när så krävs. Det är inte "taktiserande" utan en ofrånkomlig realitet.

Fi:s partiprogram är däremot en sorglös allt till alla-orgie.

 

En kaffe med Putin?

Feministiskt initiativ lovar mer personal och mer resurser överallt inom välfärden. Förskolan ska bli gratis och nattis- och helgis-, pensionerna ska höjas, alla får påsar.

Pisaresultaten ska pressas till oanade bottenrekord genom att skolan görs läx- och betygsfri. Skoldagen ska vara max sex timmar. Prioriterade ämnen är normkritik och feministiskt självförsvar.

Militärt försvar tror Fi däremot inte på. Om ryska u-båtar gör intrång är det bara patriarkalt att svara med jakt och sjunkbomber, skrev Gudrun Schyman i Expressen 2014. I stället för att reagera militärt på provokationer ska Sverige arbeta konfliktförebyggande, ta "initiativ till samtal med Ryssland om deras förmodade nyfikenhet" och "göra upp med den maskulinitet som genom sitt våldsförhärligande bidrar till död på samhällets alla nivåer."

Fler poliser i stadsdelar där kriminella nätverk knaprat åt sig makten och sätter skräck i de boende är man också emot. Det finns ju alternativ: "Vi vill bygga ett Stockholm för alla. Mataffärer, förskola och skola, bibliotek, grönområden och vårdcentral ska finnas inom räckhåll – för alla", skrev Fi:s Sissela Nordling Blanco i en artikel där hon kritiserade polisledningens beslut att öka polisnärvaron i Stockholms förorter.

Oförmågan att inse att kriminaliteten måste motas för att folk ska kunna njuta av grönområden och social service är hisnande.

 

Jämställdhet kräver välfärd

Fi verkar se själva verkligheten som en patriarkal konstruktion - en förvånansvärt lätt nedbrytbar konstruktion, dessutom. Det är bara att gå över den med en lätt fuktad rosa trasa så uppenbaras det blänkande feministiska idealsamhället. Puts väck, alla målkonflikter och budgetramar, alla konflikter och all kriminalitet, all realpolitik och alla nationsgränser.

I själva verket är Fi:s bortskämda Schlaraffenlanddrömmar ett hot mot kvinnor. En välordnad, stabil välfärdsstat är den yttersta garanten för jämställdhet.

Utan fungerande barnomsorg och äldreomsorg kan kvinnor bara drömma om den frihet som ligger i att tjäna egna pengar. Och kvinnors frihet undergrävs när rättsstaten svajar och den starkes rätt blir lag.

Annelie Nordström kan möjligen göra en insats som Fi-politiker genom att sätta välfärdsarbetares arbetsvillkor på dagordningen. Det behövs.

Men att rösta på Feministiskt initiativ är att göra jämställdheten en präktig björntjänst.

 

Läs också: Rosa försvarspolitik är farlig för kvinnor

Flummigt initiativ

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!