Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Fel att ge socialbidrag till papperslösa

I det pressade läget bestämmer sig politikerna för att börja finansiera tak över huvudet åt människor som vistas i Sverige illegalt. Det är inte rimligt.

De rödgrönrosa i Stockholm vill göra det lättare för familjer utan asylskäl att gå under jorden. Det är feltänkt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Stockholms stads rödgrönrosa styre tänker ge papperslösa barn rätt till socialbidrag och pengar till tak över huvudet. Det miljöpartistiska socialborgarrådet Åsa Lindhagen säger till DN att hon ”känner otroligt starkt för den här gruppen”.

Det är fullt förståeligt när det gäller barn. Men detta är folkvalda politiker och deras uppdrag är att styra staden så att den fungerar på bästa sätt för invånarna. Den makt de har fått ska inte användas för att tillfredsställa de egna känslomässiga behoven utan tanke på konsekvenserna.

Till saken hör att stadens politiker inte ens klarar av att lösa sina reguljära uppgifter. Som att ta emot de tusentals som har fått uppehållstillstånd och som staden har fått sig tilldelade, detta år och nästa. I sin desperation har stadshuset bett stockholmarna att öppna sina hem för de nyanlända. Hotell och sovsalar är andra osannolika lösningar som plötsligt har blivit gångbara i den väldiga bostadsbristens spår.

I det pressade läget bestämmer sig politikerna för att börja finansiera tak över huvudet åt människor som vistas i Sverige illegalt. Det är inte rimligt.


Socialtjänsten är i kris

Socialtjänsten i Stockholm går redan nu på kryckor. Den sociala omvårdnaden om barn är "i djup kris", enligt en studie. Det utreds nämligen fler barn än någonsin; i vissa stadsdelar utreds nästan ett barn av tio. Bostadsbrist, trångboddhet, socialt nedgångna områden och föräldrar med psykiska problem och missbruk är några bovar i dramat.

Socialsekreterarna har så många ärenden att studien fann det "häpnadsväckande". Kvaliteten på stödet till de utsatta barnen blir därefter. Läget blir inte mindre katastrofalt av att personalgenomströmningen är snabb.

Då beslutar sig ansvariga politiker för att ge socialtjänsten mer ansvar även för familjer som inte har rätt att vara i landet. 


Lockas att gå under jorden

Som följd av det stora flyktingmottagandet i fjol kommer tiotusentals migranter att få avslag på sin asylansökan. Det är meningen att de ska lämna landet men många kommer välja att gå under jorden. Ett stort skuggsamhälle hotar att växa fram, med allt vad det innebär för enskilda och för samhället, tilliten och säkerheten i stort.

Hur hårt det än låter, är det orimligt att lokala politiker i en sådan situation beslutar sig för att göra det mer lockande för föräldrar att gå under jorden.

Och det gynnar knappast människors tilltro till politiken när regeringen försöker få människor utan asylskäl att lämna landet samtidigt som lokalpolitiker agerar i helt motsatt riktning.

Åsa Lindhagen är miljöpartist. Miljöpartister struntar i de vidare konsekvenserna av sina politiska beslut - MP är ett uttalat "systemkritiskt" parti. I praktiken är de systemförstörande. Här river de i välfärdssystemen och, i långa loppet,  flyktingkonventionens legitimitet. För om ett ja är ett ja och ett nej också är ett ja, då kraschar till sist migrationspolitiken under tyngden av sin egen ohållbarhet.

Det bryr sig inte Miljöpartiet om. Men Stockholms finansborgarråd, Karin Wanngård, är socialdemokrat. Och hon är högst ansvarig för huvudstadens tanklösa prioriteringar.

Statsbärande parti? Socialdemokraterna tycks knappt förmå att vara stadsbärande.


Läs också:

Alla flyr ansvaret för bostadsinfarkten

Våldtagna och svårt sjuka barn tvingas köa


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.