Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

EU ska hållas kort - utom i partiernas hjärtefrågor

Partiernas kandidater i Expressens debatt inför EU-valet. Tomas Tobé, M, Sara Skyttedal, KD, Alice Bah Kuhnke, MP, Soraya Post, Fi, Fredrick Federley, C, Peter Lundgren, SD, Karin Karlsbro, L, Erik Bergkvist, S och Malin Björk, V. Foto: OLLE SPORRONG

De svenska EU-kandidaterna är högst principlösa. Det avslöjade de i Expressens EU-debatt på onsdagskvällen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

EU-landet Sverige har en del gemensamt med Storbritannien. Vi blev varken invaderade av Nazi-Tyskland eller Sovjet under andra världskriget. Och så har vi ingen blodig period av inhemsk diktatur att skämmas över. 

Det kan förklara varför våra länder inte har brunnit lika intensivt för ”fredsprojektet EU” som många andra unionsmedlemmar. Vi har heller inte tacksamt behövt låna legitimitet av EU därför att vårt nationella rykte har trasats sönder av en Hitler, Mussolini, Franco eller militärjunta. 

Vår, och britternas, hållning till EU har varit sval, pragmatisk och präglad av självförtroende på gränsen till hybris - numera långt över gränsen, i Storbritanniens fall.

Expressens EU-debatt i Bryssel

Sverige är mer måttligt, tack och lov. Men det blågula självförtroendet är det inget fel på. Det stod klart när de svenska partiernas kandidater till Europaparlamentet på onsdagskvällen drabbade samman i Expressen-TV:s debatt inför EU-valet den 26 maj.

EU ska hållas kort, det var där debatten hamnade, gång efter gång. Utom när det gäller det egna partiets hjärtefrågor. Socialdemokraternas Erik Bergkvist och Vänsterpartiets Malin Björk vill följaktligen ha mer socialpolitik på EU-nivå, Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke önskar miljöskatter, Moderaternas Tomas Tobé tryckte på brottsligheten och Centerpartiets Fredrick Federley försvarade jordbruksstödet.

Men det fanns en avvikande, jublande entusiastisk röst som ville ha mer av allt: Liberalernas Karin Karlsbro, partiets förstanamn efter Cecilia Wikströms petning. 

”Vi älskar EU för vi älskar de fyra friheterna!” inledde hon, utan att förklara vilka friheter det handlar om. Man kan anta att 95 procent av tittarna fåraktigt började räkna på fingrarna: Um, rörelsefrihet... tryckfrihet? Nej, det låter fel. Varu... frihet?

Karlsbro lovsjöng bankunionen, euron och överstatliga skatter. Vill man absolut inte ha ett lagom EU, då ska man rösta på henne: ”Lagom duger inte!” ropade hon i ett meningsutbyte med Sara Skyttedal (KD). 

Liberal-kandidaten drog till och med i med: ”Det är inte i Sverige vi löser våra egna problem, det gör vi tillsammans!”

Om fyra procent av väljarna har EU som religion kommer Karin Karlsbro in i parlamentet. Men Sara Skyttedal hade en poäng: man kan vara EU-vän utan att vara totalt okritisk till mer överstatlighet.

Skyttedal och Alice Bah Kuhnke är, liksom Karlsbro, nykomlingar i EU-politiken. Skyttedal hade gjort sin läxa och körde sin lagomlinje effektivt. Hur det var med Alice Bah Kuhnkes läxläsning är mer osäkert. Det var väldigt mycket vagt ”stå upp för mänskliga rättigheter” och ”värna rättsstaten”. 

Socialdemokraterna och deras fjärdenamn

Det borde ha varit en nykomling till i debatten: Socialdemokraternas förstanamn, förra migrationsministern Heléne Fritzon. Men hon var inte med. Märkligt att hon inte tog chansen att presentera sig för väljarna och ännu märkligare att S i stället skickade sitt fjärdenamn. 

Efteråt beklagade Centerns erfarna Fredrick Federley att debatten blev för övergripande och ”visionär”. EU-parlamentarikers vardag handlar ju om att mangla detaljer i lagstiftningen, förhandla och gneta i utskott, inte om att hålla brandtal. 

Det har han förstås rätt i. Samtidigt skulle väldigt få väljare hänga med i EU-debatterna om de kom att handla om än så viktiga lagstiftningsdetaljer. 

EU är och förblir dessvärre ett haltande demokratiskt djur. 

 

Läs också:

Svenska partier hycklar om populisterna i EU

Göran von Sydow språkar med Patrik Kronqvist om hur EU - redan - har förändrats av Storbritanniens exitcirkus