Ann-Charlotte Marteus

En röst på Jimmie är en röst på Avpixlat

Avpixlat är SD:s Dorian Gray-porträtt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverigedemokraternas hemsida på nätet ser numera ut att tillhöra ett vilohem eller en frikyrka. Den är så - blommig. Förstasidan domineras av en solglittrande skogsbild. En blond kvinna hukar leende framför en liten flicka i skär jacka. Flickan håller upp några höstblad.

"Sverigedemokraterna, Trygghet & Tradition", står det i skrivstil över bilden. Under bilden står det: "Bli en av oss!" Orden är omgivna av blåsippor. Klickar man vidare, till avsnittet om politik, får man fler idylliska bilder. Och så en silverglittrande, sönderslagen fönsterruta. Under den står det: "Nej till splittringspolitik".

SD vill inte längre framstå som rabiat rasistiskt. I stället för att hojta om farliga muslimer försöker man tala med trygg folkhemsröst om sin "oro" över ett samhälle som hotar att "splittras". Men detta seriösa samhällsengagemang är bara yta. Under ytan ser SD ut som nätsajten Avpixlat.

Avpixlat, med sina välbesökta kommentarsfält, är det förvridna Dorian Gray-porträtt som SD har låst in på vinden.

I går avslöjade Expressen, i samarbete med Researchgruppen, att SD-politiker skriver anonymt på Avpixlat.

Och man häpnar faktiskt när man läser. Det hat som forsar ur dessa blondlagda svenskar tycks vara bottenlöst.


Anders Dahlberg, nyss invald i Burlövs församling, tycker att "etniska svenskar" borde beväpna sig mot 'grottmänniskorna'". När Expressens David Baas konfronterar honom skyller han heroiskt på sin lilla dotter.

Även Marie Stensby, fiollärarinna och i all hast avgången suppleant i SD:s partiledning, tror på beväpning - eftersom ett tredje världskrig är på väg.

Ronny Lindberg, 64, förordar statskupp; man borde "handgripligen" lyfta ut de styrande politikerna ur demokratins beslutsrum.

En SD-politiker i Ystads kommunfullmäktige, Tommy Jonsson, skriver rent hisnande, apropå att vägglössen ökar i Sverige: "Det fanns en avlusningsstation i sydvästra Polen på 40-talet. Den är numera nedlagd. Kan det vara det som är problemet."

Jonsson skriver även rakt ut: "Frågan blir mer och mer aktuell för varje dag som går. Hade verkligen Adolf så fel?"

Detta är det sanna SD. Naturligtvis. Jimmie Åkesson hade inte behövt införa sträng nolltolerans mot rasism om inte partiet varit fullt med rasister.

Hur långt är det då från Axpixlat till Åkesson? Inte långt. SD-ledaren har sagt om sajten att "Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör. Och det tycker jag är väldigt bra."

Åkessons nära medarbetare, riksdagsmannen och järnrörshuliganen Kent Ekeroth, är öppet kopplad till Avpixlat.

Det tål att tänka på nästa gång den städade Jimmie Åkesson står i talarstolen. Tätt bakom honom, i skuggorna, står hans folk. Folk som Ronny och Marie, Anders, Bertil, Gerd och Mikael.


De vill inte lösa några samhällsproblem. De grunnar inte över hur integrationen kan förbättras eller hur invandrare ska få jobb. De blir inte glada när svenskar med utländsk bakgrund lyckas i livet. De vill inte att barn i invandrar- områden ska få bättre skolor.

De som röstar på Sverigedemokraterna 2014, röstar inte på Åkesson. De röstar på ett parti fullt med hat, våldsfantasier och paranoia. De röstar mot anständighet och medkänsla.