Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

En ögonskugga
mot reumatism

Vem är apoteken till för? Sminkentusiaster, näringslivet eller sjuka människor som behöver medicin?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

SVT har kollat läget i Apotekssverige efter omregleringen. Bilden man ger är inte smickrande. Exempelvis hade inte ett enda av 16 undersökta apotek alla de fyra reumatikermediciner som SVT efterfrågade.

Reumatism är en kronisk sjukdom. De drabbade har förbaskat ont och svårt att röra sig. Många är äldre. Apoteken ska naturligtvis ha deras mediciner - alla deras mediciner, inte några.

Det kan bli force majeure: problem på pillerfabriken, till exempel. Det är en sak. Det är en helt annan sak om vi har ett system som i sig skapar problem för svårt sjuka. Och det verkar vi ha.

Det råder konkurrens på marknaden mellan kedjor som är ute efter att tjäna pengar. Och det är dyrt att hålla stora lager med mediciner. Även Apoteket AB har dragit ner på sina lager sedan omregleringen.

 

Enligt Apoteket AB och Apotek Hjärtat får nästan lika många procent av kunderna sina mediciner nu som innan omregleringen. Men enligt apotekspersonalen, som har tillfrågats av Statskontoret, har det blivit sämre. Många kroniskt sjuka och multisjuka håller med.

Om ett apotek saknar en medicin, kan det inte heller kolla med datorn om något annat närliggande apotek har det. Det är ju olika kedjor. Som konkurrerar. Så människor får flänga hit och dit. Sjuka människor.

Ytterligare ett problem pekade SVT på i går: Läkemedelsverket gör inspektioner av apoteken. Men om ett apotek sköts illa, ger kunder fel medicin eller så, får vi inte veta det. Rapporterna är hemliga, för: "Om såna här uppgifter kom ut om ett apotek, skulle det ju kunna förlora kunder", som inspektören Mariann Rinse säger.

De här bristerna måste rättas till. Bötfäll apotek som inte sköter sig, häng ut dem. Företag som ger sig in välfärdsbranschen kan inte förvänta sig samma villkor och rättigheter som de - med rätta - har på en vanlig marknad där motparten är enbart kunden, inte en medborgare med sociala rättigheter.

Personligen är jag dessutom skeptisk till att apoteken säljer så mycket skräp. Det är smink och bantningsgodis och rena hälsokostidiotin, som "Beauty", tuggummit som gör dig vacker.

 

Apotekare ska man kunna lita på. De ska veta vad de talar om. De ska vara seriösa. De ska inte plötsligt försöka sälja på dig en extra ögonskugga eller rodnande försöka försvara humbug. Det räcker så bra med att expediterna på hamburgerhaken och pressbyrån kör sitt fjäskiga: "Ska det va nåt mer!". Jag vill inte höra det från min farmaceut.

I värsta fall medför Apotekets dubbelspel att människor förlorar förtroendet för verklig medicinsk kunskap och börjar misstänka att viktiga mediciner, vacciner och så vidare inte alls är viktiga, utan att allt bara handlar om att lura på oss grejer för att tjäna pengar.

Bristen på mascara och skönhetstuggummin har aldrig varit mindre i apoteksstinna Vasastan i Stockholm. Men är det verkligen en stolt seger för socialminister Göran Hägglund (KD)?