Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

DNs liberalism hänger inte ihop

Per Svensson, politisk redaktör för Dagens Nyheters ledarsida. Foto: WEYLER FÖRLAG
DN-skrapan i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN

Per Svensson läxar gärna upp dem som inte når upp till DN-liberalismens eteriska höjder. Men det är inte alla förunnat att ta sig fram genom livet i ett tillstånd av akut logisk spagat.  

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Per Svensson, chef för DN:s liberala ledarsida, är mycket intresserad av andra ledarsidors liberalism. I måndagstidningen skriver han om Göteborgsliberalismen och lite om Alice Teodorescus tid som chef för GP:s ledarsida. Den tiden gillade han inte.

Vart tänker GP gå under Adam Cwejman, Teodorescus efterträdare, frågar han sig - och slutar med orden: ”Dagens Nyheters ledarsida deltar gärna i ett sådant samtal.”

Per Svenssons lackmustest för god liberalism landar ofta i flyktingpolitiken. I december 2016 kritiserade han Expressens ledarsida. Sidans tes - att det finns en målkonflikt mellan obegränsad flyktinginvandring och välfärdsstaten - raljerade han över. Sidan var ”systemlojal” och tyckte löjligt synd om pressade kommuner.  

Enligt Svensson bör en sann liberal alltid ta den enskilda individens parti, inte bete sig som ett ”kamporgan för Kommunförbundet”.

2016 var Per Svensson kulturjournalist, nu är han politisk redaktör. Och politik handlar om fördelning av begränsade resurser. Målkonflikter är oundvikliga. Så hur jämkar Svenssons ledarsida migrationen med välfärden?

Ungefär som Annie Lööf: genom att låtsas som om det regnar.

”Nationalnostalgiska fantasier”

I vissa av DN:s ledartexter, ofta osignerade, hyllas den fria rörligheten och individens rätt att finna sin lycka. Att problematisera migrationens storlek, att vara ”besatt av gränser”, det är att vara på väldigt, väldigt fel sida. 

Partier som vill ha en mer restriktiv migrationspolitik och politiker som använder synonymer till ord som folk och land, ägnar sig åt SD-liknande ”nationalnostalgiska fantasier”.

Av sådana texter att döma vill DN riva gränsen. Och det kan man göra om man är en sorglös nyliberal: ”Välkomna hit! Bakom berget ligger ett tomt reinfält där ni kan slå upp ert reintält av granruskor. Sedan är det bara att entreprenöra loss som en ivrig centerpartistisk bäver! Snubbla inte i snön, bara.”

Men DN Ledare vill inte ha reintält på reinfält, DN Ledare kräver bostad åt alla och ett finmaskigt välfärdsskyddsnät. 

Segregationen ska bekämpas, oklart hur

Kommuner som vägrar att ordna boende åt dem som inte har råd med bostad kritiseras. Det är oacceptabelt. För hur ska folk utan bostad orka skaffa ett jobb? Rätten till bostad tillhör dessutom ”kärnan av det svenska samhällskontraktet”, fastslår DN. 

Om ett barn mår dåligt eller trakasseras ska samhället finnas där: socialtjänst, BUP, polisen. Nolltolerans ska råda mot hederskultur. Segregationen ska bekämpas. 

Ledarsidans Erik Helmerson skriver att lösningen på integrationsproblemen är att alla grundskoleklasser liknar hans dotters klass. I den fanns det elever från Irak, Somalia och så vidare - ”men, och detta var viktigt: majoriteten av såväl elever som lärare var svenskar sedan många generationer.”

DN Ledare vill inte ens ha laissez-faire på arbetsmarknaden. Lisa Magnusson har i en krönika skällt på dem som förtjust betalar underpris för kebaben och ignorerar att migranter utnyttjas, sover i skrubbar och samlar ihop elsparkcyklar för en spottstyver. 

Per Svensson, har du närt ett systemlojalt kamporgan vid din barm?

En text avslutas med uppmaningen att ”vi gemensamt, medborgare och myndigheter” måste försöka förhindra att problempojkar växer upp till hänsynslösa gangsters.

Så det finns alltså ett legitimt vi och ett samhällskontrakt värt att bevara - ett kollektiv utan SD-konnotationer? 

Eller har jag missat något? Har jag missat texterna som förklarar hur man får ihop snabb, omfattande flyktinginvandring med socialliberal välfärd och lyckad integration? Har jag missat texterna som problematiserar migration eller välfärd? 

I annat fall har DN:s ledarsida blivit så liberalt kluven att den snarast är att betrakta som två ledarsidor på kollisionskurs med varandra. 

Det var bättre förr, när DN hade en enda ledarsida som var både helgjuten och komplex.