Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Det ska f-n vara kommunpolitiker

Kommunpolitiker kan varken böja naturlagarna efter sin vilja eller trolla fram resurser ur tomma intet. (Jim Carrey i filmen Bruce den allsmäktige.)Foto: FILMBOLAG SF

Bakbundna av spretande lagar, en hårdför stat och lynniga rikspolitiker - det är ett under att så många ändå uthärdar som kommunpolitiker.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Plötsligt, vid terminsstarten, fick lärare och elever på komvux i Härnösand veta att all klassrumsundervisning skulle dras in. 

Detta drastiska beslut berodde inte på att kommunledningen hade varit på inspirationshelg och lärt sig att klassrum tar död på studenternas inre Picasso. 

Det började med en konkurs i oktober 2019: bolaget Humanus Syd, som skötte en del av SFI-undervisningen i Härnösand, gick i putten. 

Men SFI-eleverna måste få sin undervisning. Vad göra?

Kommunen beslutade raskt att man skulle flytta resurser från komvux till SFI. Komvuxeleverna skulle framgent undervisas på distans av en extern aktör. Somliga lärare skulle flyttas till SFI, andra skulle jobba kvar - som digitala handledare.

Elever, lärare och fack - alla gick i taket. Eleverna (varav många är invandrare som tidigare gått SFI) skrev ett öppet brev: Hur ska vi kunna öva på språket om allt ska ske på distans? Vem ska vi fråga när vi inte förstår?

Härnösand ansåg dock att man måste prioritera SFI eftersom lagen är solklar: svenska för invandrare är en rättighet som kommuner är skyldiga att uppfylla.

Usla lokaler och obehöriga lärare

Att lägga ut SFI-undervisning på en privat aktör skedde också av tvång, enligt kommunen. Plötsligt kom det många nyanlända på ett bräde och kön växte. Det duger inte, för enligt lag ska ingen behöva vänta mer än tre månader på att börja på SFI. Så det var bara att börja köpa in tjänster.

Bolaget Humanus Syd valde man inte heller frivilligt, utan för att det uppfyllde alla krav och hade det lägsta budet. Det är så upphandlingar ska gå till, förklarar man på kommunens hemsida.

Med tanke på att Humanus Syd gick i konkurs inom ett och ett halvt år kan man ju fråga sig hur realistisk deras prissättning var. Och de kritiserades för att verka i undermåliga lokaler, utan undervisningsmaterial och behöriga lärare, så på vilket sätt de uppfyllde alla krav, är en annan fråga.

Det ska dock sägas till Humanas försvar att behöriga SFI-lärare knappt finns att få för pengar, numera.

Partiledare med darr på rösten

Det är verkligen ett under att så många vill verka som kommunpolitiker. Staten är krävande och nyckfull. Välfärdsföretag kan gå i konkurs närsomhelst. Öronmärkta statsbidrag och spretiga lagar tvingar kommunerna att prioritera vissa saker - och därmed att nedprioritera annat. Det finns hierarkier (som Stockholm inte vill höra talas om).

Exempelvis är kommuner skyldiga att erbjuda sina invånare förskola - den kan de inte dra ner på hursomhelst. Funktionshindrade som är yngre än 65 år har också ett starkt lagskydd i och med LSS, som ger dem rätt till ”goda levnadsvillkor”. 

Men äldreomsorgen sorterar under den luddiga socialtjänstlagen. Det innebär att äldre bara har rätt till ”skälig levnadsnivå”. Detta svagare skydd gör att äldreomsorgen kan användas som ett dragspel: i tider av resursbrist kan man dra in på seniorerna.

Det är värt att tänka på nästa gång någon partiledare - med darrande stämma - lovar att införa en garanti, en strängare tidsgräns eller en ny rättighet inom välfärden: Det går inte att trolla bort brist på resurser. Medel kommer att tas någonstans ifrån.

Protesterna i Härnösand ledde till att kommunen backade, berättar tidningen Skolvärlden. Nu ska de prioritera både SFI och Komvux. 

Vad de ska spara på i stället återstår att se.