Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Det är som om Tegnell aldrig har hört ordet ”årsrik”

Statsepidemiolog Anders Tegnell drar alla över en kam - det är inte vidare trendkänsligt.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

70 är inte alls det nya 50, hälsar Folkhälsomyndigheten. Vilken härskarteknik – eller nåt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Statsepidemiolog Anders Tegnell och hans folk har tittat djupt i sina papper och funnit att människor som är äldre än 70 år är äldre än 70 år. Inte bara i u-länder som Kina och Italien utan till och med i Sverige. Alltså bör svenska 70-plussare fortsätta med sin sorgliga sociala distansering.

Tegnell kallades till Aktuellt i tisdags för att förklara Folkhälsomyndighetens beslut. Det blev ett intressant meningsutbyte med programledaren Cecilia Gralde, som kan sammanfattas så här:

Varför kunde ni inte ändra riktlinjerna? 

”Här är det åldern som är den stora risken, inte andra sjukdomar. Åldern slår igenom som den absolut största faktorn.”

Men ni sa ju tidigare att svenska 70-åringar är mycket friskare än italienare och kineser.

”Det är de säkert, men här är det åldern som slår igenom, inte sjukdomar.”

Du hörde damen här i reportaget, hon sa att det här är ”helt fel besked. Hon fruktar att ni drar alla 70-åringar över en kam.

”Ja, vi drar alla 70-plussare över en kam”, svarade Anders Tegnell, som inte är skolad i empatiberikad politiska. För alla 70-plussare är ganska lika när det gäller den här sjukdomen.”

Begreppet ålderdom kan i själva verket avfärdas som en förtryckande konstruktion.

Cecilia Gralde fortsatte, försökte liksom lirka, som om Tegnell plötsligt skulle tvärvända: ”Ja, jo, självklart är det så att om man aldrig har rökt, äter broccoli dagligen, klär sig i jeans och har den rätta, nutidsbejakande attityden - då är 70 det nya 50. Och då tillhör man ju ingen riskgrupp.”

Det finns de som inte delar FHM:s analys av 70-åringars hälsorisker, exempelvis äldreforskaren Ingmar Skoog. Men oavsett hur väl myndighetens slutsatser står sig, är reaktionerna efter beskedet fascinerande. Många var så arga, så förolämpade.

Det säger en del om vår kultur. 

Vi har vant oss vid föreställningen att vi i hög grad kan definiera, skapa och omskapa, oss själva: namn, kön, utseende, Instagramliv. Varför skulle vi inte vara herre över vår ålder? Klart vi är! 

Begreppet ålderdom kan i själva verket avfärdas som en förtryckande konstruktion. Inom Liberalerna har ordet ”äldre” stämplats ut som diskriminerande. ”Årsrik” säger man, numera.

Mot den bakgrunden uppfattas det som brutalt av Folkhälsomyndigheten att nagla fast människor vid deras kronologiska ålder. Och 70-plussaren Karin Thunberg skriver i en mollstämd krönika i SvD: ”Ålderismen tassar lätt i virusets spår”.

Samtidigt finns här en oomtvistlig bortskämdhet.

Att dra alla över en kam, som Tegnell gjorde i Aktuellt, var inte heller så trendkänsligt: Ett klart brott mot credot att vi alla är rekordartat unika och har rätt till valfria, skräddarsydda lösningar på våra problem. Den idén manifesteras bland annat i skollagen, som ger alla barn rätt till den undervisningsmetod som passar just deras makalösa personlighet.  

Det är givetvis oändligt lätt att förstå sorgen hos seniora medborgare. De ordineras att vara fortsatt ensliga och rädda, en kur som dessutom saknar bortre parentes. Det är grymt.

Samtidigt finns här en oomtvistlig bortskämdhet. Den är inte alls unik för 40- och 50-talister, vi yngre kullar är ju likadana. Den är en funktion av vår rikedom och våra samhälleliga krockkuddar. 

Men coronaviruset tittar på oss som om vi levde i grottor, utan wi-fi.

Statsepidemiologen i SVT:s Aktuellt.