Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Det är solidariskt av S att lova hårdare tag

Socialdemokraternas fokus på mindre uppenbara välfärdsfrågor, som fler poliser och hårdare tag, har lett till protester. Foto: ANDERS WIKLUND

I Angered tar sig kriminella nätverk och familjer in i skolor och hotar barn. Att slå hårt mot sådana fenomen är både solidariskt och rättvist.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det har talats mycket om Socialdemokraternas förlorade mjukhet på senare tid. I lördags skrev statsvetarprofessor Bo Rothstein i ämnet på DN Debatt. Han oroas av att den politiska vänstern, i stället för att agera hoppfullt och reformglatt, nu "bygger sin politik på att injaga fruktan". Han exemplifierar trenden med att Socialdemokraterna "går till val på mera poliser och hårdare tag mot brottsligheten"

Rothstein varnar vänsterkrafterna för detta vägval: "Det finns mycket att förlora för de krafter som vill värna ett mer rättvist, mer demokratiskt, mer jämställt och mer solidariskt samhälle att spela med i denna fruktans politik." 

Bo Rothstein är inte ensam i sin längtan efter mer fokus på reformivrig, solidarisk välfärdspolitik. Det är ju Socialdemokraternas hemmaplan - och efter ett sekel av S-dominans är det de flestas hemmaplan. 

"Utsatta områden" - det säger inte allt

Så det är kanske inte en slump att de 61 mest problemtyngda områdena i Sverige kallas för "utsatta". Det är samma begrepp som används om marginaliserade, fattiga, sjuka och andra som behöver samhällets stöd, ofta i form av socioekonomiska insatser. 

Denna benämning ger lätt intrycket att dessa områden helt enkelt behöver rejäla socioekonomiska insatser. Men riktigt så enkelt är det inte. Det är ju inte socialtjänsten som har definierat begreppet, utan polisen. 

Enligt polisen präglas utsatta områden absolut av låg socioekonomisk status, men det utmärkande är att det finns en kriminell påverkan på lokalsamhället som kräver kraftfulla polisiära insatser.

De 23 "särskilt utsatta områdena" utmärks av parallella samhällsstrukturer och svårigheter för polisen att "fullfölja sitt uppdrag". Folk vill eller vågar inte tala med myndigheter och rutinartade polisingripanden leder ofta till hotfulla situationer. 

Det bor en halv miljon människor i dessa 61 områden. 

Att deras vardag i många fall påverkas av kriminalitet och otrygghet - att mer än hälften av kvinnorna tvekar att röra sig utomhus om kvällarna - borde rimligen kvala in som ett väldigt samhällsproblem. 

Ropen de skalla, fritidsgårdar åt alla

Men lag och ordning passar som sagt dåligt in i den svenska "skola-vård-omsorg-jobb"-marinerade politiska kulturen. Det kan skjutas, hotas och rånas  - den instinktiva reaktionen blir ändå gärna: "Här behövs fler fritidsgårdar!" 

Det socioekonomiska perspektivet stiger till toppen av agendan lika obetvingligt som olivoljan i en salladsdressing. "Lag och ordning" blir kvar på botten som ett grumligt vatten där sköna själar undviker att fiska.

Självklart har Rothstein och andra en poäng: människors fruktan kan manipuleras och skapa ett förgiftat samhällsklimat när oroande frågor debatteras. Men samtidigt; för dem som bor i områden där parallella maktstrukturer osäkrar tillvaron - som i Angered, där våldskapitalstarka nätverk och familjer går in i skolor och hotar små barn - går vägen mot mer rättvisa, demokrati och jämställdhet i hög grad via fler poliser och hårdare tag mot brottsligheten. 

Det kan kort sagt betraktas som alldeles utmärkt solidariskt av Socialdemokraterna att tala om mer poliser och hårdare tag. 

Om de skulle nöja sig med att vara anti-dysterkvistar och mest lova mer jämställdhet och välfärdsreformer åt världens mest jämställda, välmående medelklass - då skulle de verkligen kunna avföras som populister. 

 

Läs också:

Välviljans förkämpar sviker de mest utsatta

 

Fotnot:

I tv-spelaren ovan syns senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om Miljöpartiets miljöpolitik - är den nåt att hänga i granen?