Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Det är inte feminism att se kvinnor som PMS-galna

Vid förrförra sekelskiftet var medikaliseringen och patologiseringen av kvinnokroppen i full gång. Bild från filmen Ett rum med utsikt, som bygger på EM Forsters roman från 1908.
Foto: CANAL PLUS

Varför påminner dagens unga feministkvinnor om gubbar från 1800-talet?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ni vet förr i tiden, när män inte ville låta kvinnor äga, studera eller rösta med hänvisning till att de var irrationella hysterikor.

Så rätt de männen hade.

Tydligen.

Apropå debatten om menscertifiering av arbetsplatser besökte Aftonbladets Natalia Kazmierska nyligen ett företag som redan i dag tar menscykeln på djupt allvar. 

Systrarna Amanda Schulman och Hanna Widell, som driver ett medieföretag, följer sina egna cykler noggrant: 

PMS ger till exempel dåligt självförtroende, och det påverkar en på jobbet. Om man vänder på det så finns det dagar när man har ägglossning – det är då du ska pitcha en idé”, säger Schulman.

Systrarna planerar att samla sina kvinnliga medarbetares menscykler (frivilligt) i ett Excel-dokument så att firman kan hålla koll på deras status. Widell förklarar:

Om någon kommer och vill säga upp sig så kan man säga, men vänta nu, du är där i din cykel, vi kanske ska ha det här samtalet nästa vecka i stället? Att man påverkas så mycket känslomässigt kan vara förödande.”

Men om en man vill säga upp sig, tar de honom på allvar och utgår ifrån att han är vid sina sinnens fulla bruk?

Ledigt för mens kan vara en kvinnofälla

Detta fokus på kvinnors biologi är inte radikalt utan reaktionärt. Föreställningen att kvinnor är sina irrationella kroppars gisslan - medan män äger ett svalt och stabilt förnuft - är gammal som gatan. Kampen mot den tudelningen kallades kvinnokamp, när det begav sig.

Men det är inte lätt att skilja radikalism från backlash i denna förvirrade tid. 

Natalia Kazmierska skriver exempelvis i sitt reportage att menscertifiering inte alls är något "feministflum". I själva verket finns det länder som har "gått mycket längre": I Japan har kvinnor sedan andra världskriget laglig rätt till mensfrånvaro varje månad. Kina, Taiwan och Indonesien har liknande lagar, berättar hon.

Men är dessa länder kända för sin framskridna jämställdhet? Nej. I Japan beräknas 2,7 miIjoner kvinnor vara ofrivilliga hemmafruar, då de måste ta hand om barn och äldre släktingar. Någon stödjande välfärd för kvinnor, likt den svenska, finns inte. 

Däremot finns det ett särskilt begrepp för japanska företag som terroriserar gravida anställda: mata hara, moderskapsmobbning. 

Påfund som mensledighetslagar bör kort sagt inte förväxlas med radikal omsorg om kvinnor. Varje ansats till att sjukdomsförklara kvinnokroppen har genom historien tjänat som argument mot kvinnors förvärvsarbetande, frihet och självständighet. 

Japan har inte gått "mycket längre". Japan ligger efter Sverige. Och Sverige är på väg - bakåt?

Organisationen Mensen är sjukdomsfixerad

Organisationen Mensen, som alltså har fått en halv miljon av Jämställdhetsmyndigheten för att menscertifiera arbetsplatser, framstår som ruskigt sjukdomsfokuserad: 

"Vi vill sprida kännedom om menssjukdomar och hur de påverkar kroppen”, skriver de på SVT Opinion. De berättar om endometrios, som kan ge en av tio kvinnor hemska menssmärtor - men, tillägger de, "även att inte kunna jobba på grund av lättare mensvärk blir dyrt på grund av karensdagen.”

Det är alltså fullt rimligt att kvinnor sjukskriver sig på grund av lättare mensvärk, enligt Mensen. Därmed sjukförklarar de varenda kärnfrisk, fertil kvinna. 

En kvinnlig statsminister eller ÖB är väl inte att tänka på, mot den bakgrunden?

1994 kom boken "Den mörka kontinenten" av den nu bortgångna idéhistorikern Karin Johannisson. Den handlade om medikaliseringen av kvinnokroppen, om hur bilden mejslades fram av quinnan som en nervklen, eterisk varelse som "vandrar mellan flygeln och sjuksängen", offer för sin instabila biologi.

Den bokens lärdomar tycks vara sorgligt glömda. 


Läs också:

Staten kör ända in i kaklet på en trimmad menscykel

Inga mensläxor på jobbet, tack


Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om hur våldsbejakande islamister tillåts bedriva skolor i Sverige.