Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Det är för lätt att lura pengarna av äldre

Sveriges modernitetsvurm och hastiga teknikskiften betingar ett högt pris för äldre.

Sveriges kärlekshistoria med IT-teknik gör äldre sårbara för bedrägerier. Det duger inte att bara rycka på axlarna.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

81-årige Björn blev av med sitt livs besparingar, 300 000 kronor, efter att ett as till kvinna ringt honom och låtsats vara från banken. 

Någon höll på att tömma hans konto, påstod hon. Men, tack och lov, hon kunde hjälpa honom! Han behövde bara ta fram sin dosa och ge henne de svarskoder han fick upp...

Efter samtalet började Björn undra vad som egentligen hade hänt. Han ringde sin son, som slängde sig i bilen för att se vad som kunde räddas.

Ingenting, visade det sig. Pappas pengar var borta. Och Swedbank vill inte ersätta honom, enligt SVT.

Banken tycker uppenbarligen att Björn får skylla sig själv. Och det kanske man kan tycka. För hur många artiklar har det inte skrivits om att man inte ska lämna ifrån sig koder och lösenord, att man inte ska tro på folk som utger sig för att ringa från banken och så vidare. 

Dessutom kunde väl Björn ha struntat i att använda nätbanken och gjort girobetalningar, med papper, penna och kuvert? 

Så kan man resonera, men så enkelt är det inte. För Björn lever i världens modernaste land. 

Trycket mot äldre att bli "digitala" är stort

Politiker lovsjunger IT-tekniken och tjoar unisont om att Sverige ska bli ett "digitalt föregångsland" både inom skola och sjukvård. Bankerna vill helst att vi ska använda kort och nät och det har liksom skett organiskt: de skickar oss nya manicker och vi börjar lydigt använda dem. 

Hos Björns Swedbank kan man faktiskt få extrapris på girotjänsten om man är senior - men det är billigare med nätbetalning.   

Och när jag googlar på äldre och bankärenden ramlar jag snabbt över artiklar om härliga seniorer som går i studiecirklar för att lära sig att bemästra internet. Det är så en god svensk beter sig. 

Trycket mot seniorer att vara "digitala föregångsäldre" är helt enkelt kompakt. 

Men självklart är en nätbank högst främmande materia för många äldre, även om de mekaniskt lär sig att använda en dosa. Kunskapen kom sent i livet, intuitionen är svag. 

Om bedragerskan hade påstått att Björns besparingar bara kunde räddas om han överlämnade sin bankbok eller blancocheckar, skulle han naturligtvis inte ha gått på det. Hans erfarenhet och intuition hade stått honom bi.

Sveriges modernitetsvurm och hastiga teknikskiften betingar kort sagt ett högt pris för de seniora. I Brås färska rapport "Brott mot äldre" nämns exempel på "vanliga åldringsbedrägerier". Där ingår "bedrägerier med stulna bankkort, olovliga överföringar och vissa internetbedrägerier där äldre kan ha svårare att identifiera ett brottsförsök." 

Tar politikerna konsekvenserna av sin digitala vurm?

Det är inte godtagbart att människor plötsligt blir för gamla för att sköta och skydda sin ekonomi effektivt - inte för att de har förlorat några förmågor utan för att samhället pinnar på utan konsekvensanalyser. 

Och då handlar det inte bara om nätbanker utan om betalkortens svenska erövringståg och de utrotningshotade sedlarna och mynten.  

Kanske borde det finnas ett skyddsnät för personer som Björn. Bankerna pyntar ju när bovar har mixtrat med bankomaten, varför inte när bedragare utnyttjar dosornas svaghet? Ska man kunna tömma någons konto på några minuter genom ett enkelt bedrägligt telefonsamtal?

En annan fråga är om bankerna verkligen varnar äldre tillräckligt tydligt för bedrägerier. Och tar politikerna egentligen konsekvenserna av sin digitala vurm?

Det finns viktiga frågor att ta tag i här. Det bör förslagsvis göras innan det plötsligt en dag har blivit omöjligt att sköta ekonomin på annat sätt än via kort och nät. 

 

Läs också:

Hoppsan, de äldre behövs visst, tänkte Andersson 

 

Fotnot:

I tv-spelaren ovan syns det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om varför en S-M-regering vore bra för Sverige.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!