Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Busch Thors moralkakor föll väljarna i smaken

Ebba Busch Thor verkade glad. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Darr på stämman går hem. Ebba Busch Thor är en av valets stora vinnare. Att infria löftena kommer att bli svårare. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Under den berg- och dalbana som valrörelsen utvecklat sig till fanns det åtminstone en konstant: Kristdemokraternas exempellösa framgång. 

KD var totalt uträknat för några månader sedan - partiet låg så långt under 4-procentspärren att man kunde anta att benägna stödröstare skulle ge upp varje tanke på att inleda en klassisk räddningsaktion. Risken var ju så uppenbar att en KD-röst skulle bli en röst i sjön.

Men KD har återuppstått. Hur i hela fridens namn gick det till?

Tydligen fanns det stödröstare som var villiga att ta risken för att försöka rädda den borgerliga fyrklövern - och rädda ett parti, dessutom, som inte ratar SD:s stöd lika kategoriskt som Centern och Liberalerna tycks göra.  

Dessutom har KD vunnit på den voluminösa valrörelsen. 

Ebba Busch Thor fick samma tyngd som de stora

För små partier är valrörelsen guld: plötsligt får deras partiledare dela strålkastarljuset med tungviktarna. Ebba Busch Thor får lika mycket utrymme i debatterna som Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Hon kan låta som om hon är redo att leda hela landet, trots att KD är ett typiskt litet hjärtefrågeparti som ratar helhetsansvaret.

Och ju fler partiledardebatter, tal till nationen, utfrågningar och porträtt det blir, desto mer har hon att vinna.

Dessutom går Ebba Busch Thor igenom rutan som en torped. Hon är vältalig och rapp. Hon kan vara aggressiv, höjer rösten, avbryter och hötter. I den sista partiledardebatten fick hon det att låta som om Löfven personligen och handgripligen har förlängt sjukvårdsköerna, på rent jävelskap. 

Det gick tydligen hem både här och där. 

Kärnan i Busch Thors attacker består ofta av moralisk uppbragdhet. Att sjukvårdsköerna har blivit längre och att äldreomsorgen brister är moraliskt upprörande, förmedlar hon med darrande stämma. Och, underförstått, om man har den rätta moralen kan problemen lätt lösas.

Men så enkelt är det ju inte. Det är upprörande - men det löses inte med en dos moral.

Djävulen sitter i detaljerna, Busch Thor

Sjukvårdsköerna beror till stor del på att vi har en åldrande befolkning, stora pensionsavgångar i välfärdsyrkena och personalbrist i nyckelyrken, samt en historiskt underutvecklad primärvård. En kömiljard löser inte det. 

Äldreomsorgen är kommunernas försummade barn. År 2001 fick de äldre 58 procent av socialtjänstbudgeten, 2016 hade siffran sjunkit till 52 procent. Samtidigt som antalet äldre bara ökar. 

Kostnaderna inom resten av socialtjänsten har helt enkelt ökat snabbare. "Det är pengar som går till individ- och familjeomsorg och ekonomiskt bistånd och så vidare, och det beror delvis på den snabba befolkningsökning som vi har haft", säger SKL:s Annika Wallenskog till Sveriges Radio. 

Äldreomsorgens kostnader har hållits nere genom att de äldre fått hemtjänst i stället för äldreboende. Mindre omsorg, kort sagt. 

Men Busch Thor lovar att tvärvända den trenden. Bristen på äldreboenden ska byggas bort. Alla ska få äldreboende - till och med de 85-plussare som inte behöver. Hon lovar en lagstadgad äldreboendegaranti

Det är total populism att inte ens kunna prioritera de sjuka äldre. Och varför lyckades inte äldreminister Maria Larsson (KD) fixa detta under sina åtta år i regeringen?

Med tanke på alla partiledardebatter, utfrågningar och intervjuer är det väldigt lite vi vet om detaljerna. 

Men vi vet i alla fall att Ebba Busch Thor är väldigt upprörd. Och att hon är en valvinnare. 

 

Läs också:

Äldre kan inte bo i politikernas luftslott