Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Är det en plikt att hylla Sverige?

Författaren Katerina Janouchs svarta skildring av Sverige i tjeckisk tv har fått kritik av statsminister Stefan Löfven.
Foto: All Over Press
Stefan Löfven.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Debatten rasar om utlandets bild av Sverige. Men Stefan Löfven och de andra folkvalda borde i stället fokusera på att sköta verklighetens Sverige.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Stefan Löfven kritiserar författaren Katerina Janouch för hennes svarta skildring av Sverige i tjeckisk tv. Att statsministern så exempellöst tar en författare i örat har förstås gjort många bestörta. Men särskilt förvånande är det inte. Regeringen är uppenbarligen djupt engagerad i Sverigebilden.

På tisdagens SvD Debatt skrev sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) om förlossningsvården, apropå de kvinnor som nyligen flögs till Åbo för att föda:

"Universitetssjukhusen har i dag svårt att hinna ta emot de nyfödda barn som är i behov av intensivvård", medgav Wikström. Och det duger inte. Åtgärder måste vidtas. Ty "Sverige ska fortsätta vara ett land som är internationellt känt och världsledande när det gäller den högspecialiserade vård som ges till för tidigt födda."

Detta är alltså Gabriel Wikströms intro: Vi måste leva upp till vårt tjusiga rykte utomlands.

Det är tveksamt om gravida kvinnor som läser om Åboturerna, eller om gråtande barnmorskor och hotad patientsäkerhet, i första hand drömmer om svenskt VM-guld i BB. De vill nog bara att BB ska funka.

Rosenbads fixering vid Sveriges världsrykte måste vara mycket stor när Wikström inte inser hur märkligt han synes prioritera.

Det är den också.

Föregångslandet Sverige

I november kunde man exempelvis läsa på regeringens hemsida att en internationell konferens om skolgång för nyanlända skulle hållas i Stockholm, då det anses att Sverige är "ett föregångsland när det gäller nyanlända elever". På samma hemsida kan man läsa om "Sverige som föregångsland för minskade klimatutsläpp".

Och trots att Sverige redan är ett föregångsland (samma hemsida igen) vad gäller barns rättigheter, vill regeringen göra Barnkonventionen till svensk lag, för att i ännu högre grad bli ett föredöme. Det är ambitiöst, sannerligen, att stifta lagar, och ge statsförvaltningen en massa extraarbete, för Sveriges ryktes skull.

Men Löfven & Co har inte uppfunnit föregångsretoriken. Den har de ärvt av Fredrik Reinfeldt, som i augusti 2009 började tala om att skapa det öppna och fria "Föregångslandet Sverige".

Det var ett trendbrott - hans föregångare, Göran Persson, nöjde sig helt provinsiellt med att vårda "det gröna folkhemmet".

Chauvinism nouveau

Fredrik Reinfeldt lanserade sitt projekt ett år innan SD gjorde entré i riksdagen. Är det en tillfällighet, eller har vår tids nychauvinism uppstått som en reaktion mot SD? Är den rentav influerad av Sverigedemokraterna? Eller - är viljan att fila på Sveriges renommé ett symptom på att den blågula självbilden darrar och söker yttre bekräftelse?

Hursomhelst tycks omvärldens bild av Sverige vara en viktig angelägenhet för många i dag, inte minst på vänsterkanten. DN Kultur har ägnat flera oroade artiklar åt ämnet och utropat Sverige till världsledande offer för snedvridna föreställningar.

Givetvis är inte omvärldens bild oväsentlig för ett litet, exportberoende land. Och självklart ska UD motverka missförstånd och desinformation. Men i övrigt är det bäst om våra folkvalda ödmjukt fokuserar på att sköta landet. Går det väl, kan nog Sverigebilden ta vara på sig själv.


Läs också:

Nationalstaten som vi glömde

Kvinnors frihet kräver välfärd


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.