Ann-Charlotte Marteus

Ännu fler tossiga MP-idéer i migrationspolitiken

Statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Löfven (MP) trivs tillsammans i riksdagen.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Riksdagsledamoten Rasmus Ling har efterträtt Maria Ferm som Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.
Foto: PRESSBILD

Svensk migrationspolitik kan bli mer besynnerlig än någon anar - om Miljöpartiet får som de vill. Och det brukar de ju få. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

”All offentlig makt i Sverige utgår från folket”, står det i grundlagen. Men i ärlighetens namn borde våra folkvalda peta in ett litet P.S. i texten: ”Utom när det gäller migrationspolitiken, för där bestämmer MP.”

Trots sin litenhet och ytterkantsposition har Miljöpartiet spelat en central roll för migrationspolitikens generösa utformning. De pressade regeringen Persson till en amnesti för gömda flyktingfamiljer 2005, dikterade villkoren i två migrationsuppgörelser med regeringen Reinfeldt och fortsatte att påverka i regeringsställning under Stefan Löfven, bland annat genom gymnasielagen. 

Nu tar Miljöpartiet nya tag. 

I måndagens Sydsvenskan presenterar partiets nya migrationspolitiska talesperson, Rasmus Ling, MP:s migrationspolitiska mål. Med tanke på att partiet har Annie Lööf och Liberalerna i sin ringhörna, och att Stefan Löfven väldigt gärna vill bo i Sagerska huset, är det bäddat för fler framgångar. 

En del i texten är känt från Januariavtalet, som utökad familjeåterförening och förändrad EBO. Men två punkter är särskilt intressanta.

Hedersförtryck i Sverige

Den första punkten lyder: ”De flyktingar som varit utsatta för hedersvåld och förtryck i Sverige ska få möjlighet att stanna här”. 

Vad kan det betyda? Ska hedersförtryck i Malmö eller Borlänge, det vill säga Sverige, utgöra asylskäl - i Sverige? 

Det låter besynnerligt. Men det behöver inte vara något hinder inom svensk migrationslagstiftning, som gymnasielagen visade.

Den andra punkten i Lings text gäller frågan om en ”humanitär skyddsgrund”. 

När den nya migrationspolitiken stakas ut i riksdagen ska S-C-L-MP gemensamt driva på för en ny humanitär skyddsgrund, alltså ökade möjligheter för vissa grupper utan asylskäl att stanna i Sverige. 

Rasmus Ling och MP vill - liksom Centern - att svårt sjuka ska få stanna. Dessutom vill MP inkludera ”särskilt unga med stark anknytning till Sverige”.

Här ingår kanske de som fick ”gymnasieamnesti”. Villkoret för att få stanna permanent är att de klarar gymnasiet och skaffar sig försörjning, enligt gymnasielagen. Med MP:s skyddsgrund skulle de kunna få stanna oavsett. 

Skuggsamhället kan växa ytterligare

En annan grupp skulle kunna vara barnfamiljer som lever illegalt i Sverige. De kan sätta barnen i svensk skola och efter en tid söka permanent uppehållstillstånd med hänvisning till att barnen har stark anknytning till Sverige. 

Enligt Miljöpartiet hade de unga afghaner som kom till Sverige 2015 redan rotat sig fullständigt två år senare, så två år kanske skulle räcka?

En sådan lag skulle kunna bli en mäktig magnet för människor som drömmer om ett bättre liv i ett välståndsland. Skuggsamhället skulle växa ytterligare. Sverige skulle fortsätta att utmärka sig som ett särskilt attraktivt och generöst land att söka sig till. 

Detta samtidigt som det är uppenbart för de allra flesta att Sverige brottas med väldiga integrationsproblem och växande bristsjukdomar i välfärden, liksom en kapsejsad bostadsmarknad. 

Men det struntar ju Miljöpartiet fullständigt i. Och snart kan detta, som sagt, vara regeringspolitik. 


Läs också:

Stoppa missbruket av asylsystemet, Morgan