Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Annie Lööf visste ändå att Gustav II Adolf har funnits

I en tv-sänd frågesportshow gissade Annie Lööf (C) att Gustav II Adolf föddes 1807. Ni kan aldrig gissa vad som hände sedan...
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND
Gustav II Adolf var – och är – känd långt utanför Sveriges gränser. Han har kallats ”den moderna krigskonstens fader” och, lite mindre vetenskapligt, ”Lejonet från Norden”.
Foto: BÖRGE SKOTNES

Håna inte Annie Lööf! En dag kommer vi kanske längta tillbaka till en tid då ledande politiker åtminstone kände till Gustav II Adolfs existens. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Stor munterhet utbröt i sociala medier i förra veckan – på Annie Lööfs bekostnad. Någon spred ett youtubeklipp från frågesportprogrammet ”Alla mot alla med Filip och Fredrik”. C-ledaren medverkade och fick frågan när Gustav II Adolf föddes. Hon tvekade en sekund och sade: ”1807!”

Det var ju inte jätterätt. Om den gamle Vasakungen fötts då hade det blivit mäkta trångt på Stockholms slott. Och kaos i regeringsfrågan, eftersom den nyimporterade Jean Baptiste Bernadotte kröntes till kung 1818.

Men exakt hur remarkabel var Lööfs miss? Därom tvistade de lärde på University of Twitter. Somliga fann felet hårresande, andra försvarade centerledaren och frågade retoriskt hur bra kritikerna själva egentligen var på kungar och årtal. Hm?

Det är ju en poäng. Troligen är det få som kan rabbla Sveriges regentlängd. 

Men att Gustav II Adolf stupade i dimman i slaget vid Lützen den 6 november 1632 – det har inpräntats i otaliga generationer av svenska skolbarn. Dödsdagen är allmän flaggdag i Sverige och Finland – lärde jag mig i dag – och då vankas ju Gustav Adolfsbakelser.

Det borde tillhöra allmänbildningen.

Det visar vikten av att inpränta fakta i skolbarn. Korvstoppa mera!

Det kan givetvis vara stressigt att sitta i ett tv-bås och svara på frågor som slungas ut i högt tempo. Men om Annie Lööf hade haft Lützen 1632 i ryggmärgen, skulle hon automatiskt ha insett att kungen borde ha fötts någon gång före sin död, inte halvtannat sekel därefter.

Det visar vikten av att inpränta fakta i skolbarn. Korvstoppa mer! Fakta är hållpunkter som gör att man kan orientera sig i tid och rum och hänga på nya kunskaper. 

Man får en referensram.

Eftersom Annie Lööf gick ut gymnasiet med högsta betyg, MVG, i alla ämnen, borde hon dessutom ha ett hum om krigarkungens koppling till trettioåriga kriget och till dottern, drottning Kristina. I så fall hade C-ledaren aldrig gissat på 1800-talet.

Jag är förstås elak nu. Men Annie Lööf är en makthavare och Centerpartiet har ett tungt medansvar för den svenska skolans utveckling. De var med och tejpade ihop den amatörmässiga friskolereformen och de var där när alliansens skollag skrevs ihop. Där fick C in en skrivning om entreprenöriellt lärande. 

Det läskiga är att det kan bli en ond spiral.

Och Centerpartiet fortsätter att driva frågan.

”Uppmuntra eleverna att skapa sina egna jobb”, står det på partiets hemsida: ”Entreprenörskap, företagande och praktik måste bli en röd tråd i skolans alla år... Det gör att eleverna blir bättre på att ta ansvar, fatta beslut, kommunicera och samarbeta.”

Företagsnypor med stiliga valkar tycks slå regentlängden, alltså. 

De fluffiga entreprenörsdrömmarna skulle kunna förklara varför Centern inte har brytt sig om att friskolesystemet har varit vidöppet för glada amatörer. Hur kan det vara fel? De skapar ju sina egna jobb! 

Det läskiga är att det kan bli en ond spiral. Obildade politiker vansköter skolan så att den försämras. Skolan producerar ännu mer obildade personer, inklusive politiker. 

Som i sin tur får makt över skolan...

En vacker dag sitter vi väl, åldrade, och glor på en frågesport med politiker, och någon säger nostalgiskt: ”Annat var det på min tid, då visste åtminstone partiledarna att det funnits någon som hette Gustav II Adolf.”