Ann-Charlotte Marteus

Annie Lööf borde starta en frikyrka

Centerns ledare, Annie Lööf, har alltid haft något frikyrkligt över sina tal och gester. Men nu är mottot rågat! (Almedalen, 2018)
Foto: LISA MATTISSON EXP
”Och HERREN talade till Annie och sade: Ge kraft åt varje människa – för en hoppfull väg framåt.”
Foto: LISA MATTISSON

Centerpartiet har slutgiltigt skyfflat ner Alliansens kallnade lik i jorden. Nu ska Lööf & Co starta egen - frikyrka? 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Under fredagen ska Centerns förtroenderåd anta en så kallad framtidsagenda. Den ska mejsla ut partiets roll i den där ”breda mitten” som Annie Lööf försöker tuta i vänsterlutande akademikerkvinnor att hon tillhör. (Psst, hon är nyliberal höger.) 

Men det riktigt fascinerande, så här långt, är att agendan har ett motto: ”Ge kraft åt varje människa - för en hoppfull väg framåt.”

Annie vill alltså ge kraft. Åt dig och dig och dig – och lilla mig.  För en hoppfull väg framåt. Man får tacka!

Vad är det för förbannat nonsens?

Det låter som något ur bibeln. Inte Bibeln, utan en banal sektvariant, importerad från någon drive in-kyrka i Las Vegas.

”Och HERREN talade till Annie och sade: Ge kraft åt varje människa – för en hoppfull väg framåt.”

Annie Lööf har förvisso alltid haft något messianskt över sina gester och ler som en hel gospelkör i sina Youtube-filmer.

Men nu är ju Sverige inte en gudsstat utan en demokrati där partierna ska locka röster med sitt budskap. ”Det här är vår ideologi, detta samhälle vill vi bygga och så här vill vi lösa samhällsproblemen A, B och C. Håller ni med, rösta på oss. Om vi misslyckas, rösta bort oss.”

Vi medborgare går inte och röstar för att vi tror att Annie Lööf och Jonny Cato – eller Sabuni, Magdalena, Morgan eller någon annan – är upphöjda, upplysta varelser som kan lyfta oss ur vår grå vardag och Ge Oss Kraft och Vägledning.

Religioner går uppifrån och ner. Demokrati går nerifrån och upp. Det finns en ledtråd i grundlagen om kraftens riktning: All offentlig makt i Sverige utgår från folket. 

Varifrån har Centern ens fått idén till sitt motto? Annie Lööf har förvisso alltid haft något messianskt över sina gester och ler som en hel frikyrkokör i sina Youtube-filmer. Men hennes personliga stil kan ju inte förklara allt.

Är det för att medelåldern i Centerns inre cirkel är tolv år, om man räknar bort Anders W Jonsson? Det är svårt att tänka sig Thorbjörn Fälldin lova kraft åt varje människa.

Det är inte heller så att Centern adderar en livscoach-dimension till sitt utbud för att alla samhällsproblem av rang redan är lösta. Det är de ju inte. Tvärtom.

Arbetsförmedlingen har Centern själv sorglöst slagit sönder.

Ett av världens tryggaste länder har nu flest dödsskjutningar i Europa. Skolan, som en gång var i världsklass, är på dekis sedan decennier. Bostadsmarknaden är ett kroniskt haveri. Den organiserade brottsligheten äter sig allt djupare in i samhällsväven. 

Pandemin avslöjade att riksdag, regering och regioner i all enkelhet hade struntat i krisberedskapen. Bristen på iva-personal tvingar Sveriges kommuner och landsting att be våra nordiska grannar om hjälp.

Arbetsförmedlingen har Centern själv sorglöst slagit sönder. Vi har inte ens fungerande elnät! 

DET FINNS EN DEL PRAKTISKT ATT TA TAG I, om man säger så.

Nåväl, säkerligen finns det riktig politik i den agenda som Centerpartiet ska klubba – så hur stora växlar kan man dra på ett motto, egentligen? Jag ser det som ett orostecken.

Ju sämre partierna blir på att lösa samhällets kött och potatis-problem, desto mer djärva, för att inte säga verklighetsfrånvända, blir deras löften och ambitioner.

Men jag har ett anspråkslöst förslag till Centerpartiet: 

Ge oss medborgare elkraft, så kan vi diskutera personlig kraftöverföring senare. 

Mycket senare.