Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Annie Lööf är inte lika tydlig som sitt rykte

Tydlighet i blick och kroppsspråk är aldrig fel.
Foto: BOBBO LAUHAGE
Foto: BOBBO LAUHAGE

Det sägs ständigt att Annie Lööf är så tydlig. Varför det, egentligen?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Alliansväljarna vill helst ha Annie Lööf som statsminister. Det kunde man läsa om i två artiklar i onsdagens DN. Dessa artiklar hade en gemensam nämnare.

I nyhetsartikeln står det att statsvetaren Jenny Madestam "ser Annie Lööfs attraktionskraft i tydligheten". 

I den angränsande krönikan skriver Ewa Stenberg att Anna Kinberg Batras vaghet "bildar kontrast mot Annie Lööfs övertygelse och tydlighet".

Annie Lööfs tydlighet nämns ofta i olika medier. Men det framgår inte alltid på vilket sätt hon är unikt glasklar bland svenska politiker. Och läser man vidare i Ewa Stenbergs krönika får man rappt två exempel på otydlighet. Varför ville Centern egentligen bryta ut skattehöjningarna ur regeringsbudgeten? Oklart. Hur ser Centern på regeringsfrågan? Oklart.

Centerpartiet är tydligt, tycker Annie Lööf

Men ryktet om Centerledarens tydlighet lever och frodas. Annie Lööf har "en helt annan tydlighet än sin moderata partiledarkollega", berömmer Aftonbladets ledarsida. DN:s ledarsida lovsjunger den centerpartistiska tydligheten inte mindre än fyra gånger i en text som handlar om partiets otydlighet i regeringsfrågan. 

"En ökad tydlighet har utmärkt Centerpartiet under Annie Lööf" erfar Upsala Nya Tidning. "En orsak till de förbättrade opinionssiffrorna är en ökad tydlighet", intygar Norrtelje Tidning. 

Men den som talar allra mest om Annie Lööfs tydlighet är ändå Annie Lööf själv. Annie Lööf stays on message. Hon har uppenbarligen gett sig fanken på att sätta bilden av sig själv och Centern som tydlighetens apostlar: 

"Jag är glad över att fler uppskattar vår tydlighet i viktiga frågor", säger hon i en intervju i SvD. "Jag tror att väljarna uppskattar vår tydlighet kring jobben, landsbygden och miljön", anförtror hon P4 Jönköping. "Jag tror att folk uppskattar att man står pall när det blåser, att man är tydlig i sina värderingar", säger hon till Sala Allehanda.

I Ekots lördagsintervju den 25 januari inleder hon med spaningarna "väljarna uppskattar vår tydlighet" och "vi står för tydlighet, handlingskraft, starka värderingar". 

Lööf gillar marknad tydligt - utom när hon inte gör det

Men Lööf är inget under av politisk tydlighet. Hon kallar sig grön men är emot flygskatt och kilometerskatt på lastbilar. Hon säger att nyanlända måste spridas jämnare över landet men förordar samtidigt att asylsökande ska fixa sitt eget boende. Hon talar sig varm för marknad och konkurrens, men när svenska mjölkbönder krisar vill hon ge dem miljarder i bidrag.

I Lördagsintervjun talar Lööf klarspråk och dimspråk om vartannat, som så många andra drillade politiker. Men tonen är hela tiden bestämd! 

Hon lyckas låta handlingskraftig även när hon säger självklarheter av typen: "Och det är därför Centerpartiet vill bygga fler bostäder!" 

Den energin är definitivt en styrka.


Lööf har medvind. Kanske hänger tydlighetens lyster kvar kring henne ända in i valrörelsen, som en kvalitetsstämpel. Detta trots att tydlighet inte är något absolut gott i politiken. Populister är alltid tydliga - de struntar i målkonflikter. Extremister är skrämmande tydliga - de är fanatiker. 

Småpartier som inte räknar med att behöva bli statsbärande kan kosta på sig att vara tydliga. Att ta helhetsansvar i regeringsställning är en helt annan femma. 

Det skulle även Annie Lööf få erfara om hon verkligen blev alliansens statsminister. 


Läs också:

Slit inte sönder budgeten, Lööf 


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.