Ann-Charlotte Marteus

Sd:s rätta ansikte

Publicerad
Uppdaterad
Invandrare kommer från stenåldern, äter med händerna, har 2000 sorters parasiter i kroppen och bör avmaskas som hundar, enligt Sverigedemokraten Elena Yurkovskaya.
Hon är Sd:s kandidat i EU-valet.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
Elena kommer från Ryssland. Hon bor på Lidingö. När hon talar om invandrare som smutsiga hundar, som bör sättas i karantän, syftar hon förstås inte på sig själv utan på invandrare från "länder som Afghanistan och Afrika".
I Ryssland är rasism inget problem. I Putins populistiska postdiktatur är storrysk chauvinism snarast en dygd. Därför säger Yurkovskaya saker som ingen svenskfödd Sverigedemokrat skulle säga i nyktert tillstånd.
Hon är Jimmie Åkessons nyttiga idiot; den konstiga invandraren som får säga "sanningen" om andra konstiga invandrare. Och om någon protesterar kan Åkesson rycka på axlarna: Vaddå, titta inte på mig! Det var ni som släppte in henne. Vi hade utvisat henne med vändande isflak.
Man ska vara försiktig med nazijämförelser, men Josef Goebbles skulle ha skrattat högt - och igenkännande - åt Elena Yurkovskayas zooretorik.

Yurkovskaya är sjuttonde
namn på Sd:s valsedel. Förstanamn är Sven-Olof Sällström. Han är en Jimmiedemokrat: kortklippt, lugn och besynnerlig. Han gör inga konkreta utfall mot invandrare. Han vill bara åka till Bryssel och hämta hem Sverige från det utländska EU, för att "försvara den svenska nationen, språket och kulturen".
När han sade detta i Agenda härom veckan frågade programledare Anna
Hedenmo:
- Men vad är då "svenskt"?
Sällström svarade:
- Vad är "svenskt"? Ja, det är mycket kompli....
Han avbröt sig mitt i ordet, men han var faktiskt på vippen att säga "det är mycket komplicerat". Hm! Hela Sd:s affärsidé bygger ju på att det finns ett hypersvenskt Sverige som ständigt måste försvaras mot yttre fiender och matrecept.
Det är vi i "pk-etablissemanget" som brukar hävda att det inte finns något givet svenskt; att det svenska hela tiden förändras; att "vi" och "dom" är tankespöken.

Det finns förstås
en del enkla, fosterländska poäng att ta hem på EU-arenan - det vet alla partier.
Sd är emot Lissabonfördraget, som sägs leda till en "superstat" och emot utstationeringsdirektivet, eftersom det hotar "svenska arbetare".
Men mest är man emot turkiskt EU-medlemskap, ty Turkiet ligger inte i Europa, "har inget europeiskt språk eller europeisk kultur".
Vad är "europeiskt", kan man förstås fråga sig. Ja, det är förstås mycket kompli... Men Sällström vet i alla fall att han är oroad över att "soldater som heter Svensson" kan komma att tvingas in i strider på gränsen mellan Turkiet och Syrien.
"Loffe i öknen" - ja, där går ju gränsen, förstås.

Sd har liksom
inga principer, bara sprittande ryggmärgsreflexer.
På Youtube radar Sällström upp antiturkiska argument. Ett är att den turkiska regimen förföljer människor för deras "kulturella till- hörighet". "Mer än 100000 syrianer och assyrier" samt en massa kurder har flytt till Sverige på grund av turkiska förföljelser, berättar han.
"Kompli..." är ju bara förnamnet! När Sd behöver argument mot Turkiet blir våra kurder plötsligt - svenska. Arma stackare som har flytt till Sverige för att bevara sin "kulturella tillhörighet".
Men när Sd talar om kurder i en svensk kontext är de läskiga invandrare som hedersmördar varandra så fort de kommer åt, eftersom det är en del av deras usla kultur.
- Alla kan vi ju avmaskas och plugga vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag