Ann-Charlotte Marteus

SD - vilket skämt

Publicerad
Uppdaterad
Är Sverigedemokraterna mer korkade än vi kunde ana? Eller saknar de bara humor?
Och har Svenska Dagbladets Per Gudmundsson för mycket humor? Eller menar han allvar med att alliansen bör ge dessa byrackor ett "politiskt köttben" efter nästa val?
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
I somras åkte en bunt SD-toppar till Färöarna. Och blev kära. Färingarna är ju liksom vikingaättlingar, de pratar lite fornnordiskt som Oden och Bilbo, de bär folkdräkt i onödan - och knappt en kotte har invandrat till öriket sedan mössor med horn var högsta mode.
"0,5 procent invandrare och en nationell stolthet som vi bara kan drömma om i Sverige," jublade presstalesmannen Mattias Karlsson efter hemkomsten (SvD 26/4).
Mattias & Co hade lyssnat på den fosterländske Haraldur, som under högtiden "Olavsvaka" bland annat hördes utbrista att "när jag vandrade i hagen häromdagen kunde jag inte låta bli att plocka upp en sten, som säkert varit där tusen år längre än jag. Jag kysste stenen och den kysste mig tillbaka." (SvD 6/5)
Samt: "Den enskilda människan är liten, fosterlandet är allt! Färöarna för evigt?"
Våra arma SD-gossar missade den lilla detaljen att perukprydde Haraldur är en påhittad figur, skapad av en vänsterpolitiker som driver med osund nationalromantik.
Är SD-politiker helt korkade? Nej, jag tror snarare att de är helt förljugna. Så förljugna i sin retorik, så fulla av patriotiskt skitsnack och främlingshat att de inte känner igen dynga när den träffar dem rätt i nyllet.
SD har trots allt en hemsida där banala råskinn dillar om hur sött det är med blåsippor och svenska pensionärer samtidigt som de skyller precis allt på MASSINVANDRINGEN.

Kan en regering
med självaktning samarbeta med dessa nationalstollar? Det tycker Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson. I högertidningen "Svensk linje" talade han för en tid sedan om vikten av att inlemma Sverigedemokraterna i ett regeringsunderlag.
En framtida alliansregering bör ge SD "politiska köttben", tycker han. Exempelvis kan man förbjuda slöjor "på vissa håll".
Vilken underbar principlöshet. "På vissa håll". Ska slöjor förbjudas i postnummerområden som slutar på jämna siffror för att glädja sådana som Mattias Karlsson?
Strålande idé. För kompromissande med grundläggande principer och speciallagar mot minoriteter har ju aldrig någonsin skadat ett samhälle eller förflyttat vad som uppfattas som anständigt beteende i riktning mot barbari. Hm?

När "Uppdrag granskning" för några månader sedan gjorde ett reportage om hur invandrare drabbas av ärftliga sjukdomar på grund av släktgifte, toppade SD:s hemsida genast med artikeln "Invandring ger fler handikappade".
De känner tydligen inte till hälsoläget på Färöarna. På grund av den orörliga genpoolen - bristen på invandrare - finns där en överrepresentation av flera ärftliga sjukdomar, bland annat de svåra neurologiska åkommorna Bardet-Biedls syndrom och mitokondrisk encefalomyopati.
Färöarna skulle må bra av invandring. Men SD skulle rimligen gå i taket om färingarna försökte invandra till Sverige med sina "handikapp".
Så tokigt kan det bli när ett partis världsbild har rötterna i en utedassplansch på Oscar II ridande bland lyckliga fattighjon.

Sverigedemokraterna drivs av två krafter: främlingshat och makthunger. Ingenting annat. Resten är tomhet, kamouflerad med sentimental nationalromantik. Det går inte att kompromissa med den häxbrygden. Det går inte och man får inte.
Det enda anständiga är att vara en motkraft.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag