Ann-Charlotte Marteus

Kvinnor är gröna

Publicerad
Uppdaterad
Leif GW Persson och Ian Wachtmeister grunnar på att bilda nytt parti.
Undrar vilken partiblomma de väljer. Lotus Esprit V8 Cabriolet?
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
Duon känns inte som något akut hot mot Miljöpartiet, milt uttryckt. Och om man jämför Ella Bohlins (KD) miljöagenda med Klimatan-Alf-abeten Svensson får man lätt känslan att klimat och kön - liksom klimat och generation - hör ihop.
Och, förvisso, när jag jämför jämställdheten i EU-länderna med hur stor andel gröna politiker de - preliminärt - röstade iväg till Bryssel, hittar man intressanta samband.
Den tredjedel länder som röstade mest grönt är Frankrike, Luxemburg, Danmark, Finland, Tyskland, Lettland, Holland, Sverige och Österrike.
På jumboplatsen tronar tretton länder som inte sänder någon grön kandidat: Malta, Ungern, Slovenien, Irland, Cypern, Tjeckien, Bulgarien, Slovakien, Litauen, Portugal, Estland, Polen och Italien.
Värst är Polen och Italien. De har 50 respektive 72 mandat - men inte en grön fläck inom synhåll. (Gissa vilka två länder som protesterade vilt mot klimatpaketet. Japp.)
Jämställdhet kan förstås mätas på många sätt. Jag tittade på kvinnorepresentationen i de nationella parlamenten. Bäst i klassen är då Sverige följt av Finland, Holland, Danmark, Spanien, Belgien, Tyskland, Österrike och Portugal.
Dumstrutar äro Malta, Rumänien, Ungern, Slovenien, Irland, Cypern, Tjeckien, Grekland, Italien, Frankrike, Lettland, Slovakien och Storbritannien.

Som ni ser,
jämställdhet och klimatmedvetenhet hör ihop.
Sambandet är ingalunda hundraprocentigt, och allt är inte vad det ser ut att vara. Irland har exempelvis inga gröna i EU, men de sitter i regeringen på hemmaplan.
Ganska tydliga mönster kan dock skönjas. Norr är mer jämställt och grönt än syd. Väst är mer jämställt och grönt än öst. Protestantiska länder är mer jämställda och gröna än katolska och ortodoxa.
Och länder med liberala abortlagar och gayrättigheter är grönare än homofoba anti-abortländer.
Patriarkala, konservativa fästen är inte bra för miljön, helt enkelt.

Tyvärr är EU-parlamentet
ett patriarkalt, konservativt fäste. Den största partigruppen - där Alf Svensson och fyra moderater kommer att dimpa ner - är konservativa EPP. Det är den minst miljömedvetna, manligaste gruppen. Under förra mandatperioden hade den bara 24 procent kvinnor.
I den gröna gruppen var 47,6 procent kvinnor.
Man behöver förstås inte vara kvinna för att vara miljömedveten. Men jämställdhet och miljömedvetenhet hänger nog ihop såtillvida att när kvinnors röster hörs och tas på allvar av män, förskjuts världsbilden en smula.
Det som sågs som "mjuka" politiska frågor i Sverige för inte så länge sedan - vård, skola, omsorg och miljö - har nu blivit Schwarzeneggerhårda.
Och moderna, jämställda män är nog mer lyhörda för planetens varningsrop än gamla patriarker som är vana vid att betrakta sig själva som skapelsens krona; småpåvar som får kastrationsångest om någon bara antyder att de måste anpassa sig till andra makter, vare sig det är kvinnor eller klimat.

De gröna gick framåt
i EU-valet. Men det gjorde de konservativa också. Totalt i parlamentet är sju av tio ledamöter män.
Men det är ändå en framgång att en grön vind blåser mitt i en djup ekonomisk kris. Och det gröna ser i viss mån ut att ha blivit det nya röda.
Det kan tvinga de gammelröda och därmed de blåa att bli mer gröna.
Det är nog ingen slump att Maud Olofsson sedan i söndags har hunnit göra utspel både om ett grönare Vattenfall och stöd för solpaneler.
Det är skönt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag