Ann-Charlotte Marteus

Blogghatet mot Ask är förfärligt

Publicerad
Uppdaterad
Beatrice Ask må ha satt foten i en potta. Men bloggosfären påminner om innehållet i en potta.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
Så här står det på bloggen "The Cautionary Revelation of The Apocalypse", om Beatrice Ask: "Jag har aldrig deltagit i något massmöte, men om det finns människor där ute som vill fylla gatorna och tända facklor utanför riksdagen tills den här vidriga kvinnan slängs ut, så är jag med".
En annan skriver att Asks jobb borde övertas av någon med "bättre balanserat psyke".
Piratpartisten Anna Troberg anser att Ask bör "krypa tillbaka in under sin sten". "Gammal moderathagga" och "kisstant" är andra tillmälen från nätets vildhundsmobb, denna spretiga grupp tänkare som ser sig själva som rikets enda sanna försvarare av integritet, respekt och demokrati.

Ja, Beatrice Asks uttalande lät illa. Men justitieministern talade inte inför en samling juridikstudenter. Det seminarium hon deltog i handlade om Caroline Engvalls bok "14 år till salu", den sanna historien om en 14-årig flicka som blir våldtagen och går ner sig i självdestruktiv nätprostitution. I salen fanns kvinnor som utsatts för sexbrott.
På en fråga från auditoriet, om det inte borde vara högre straff för sexköp, svarade Ask att det sociala stigmat antagligen är mer kännbart än påföljden.
När hon skulle exemplifiera gled hon in på de famösa gredelina breven.
Inte så välbetänkt. Men "brev till misstänkta sexköpare" har varit på tapeten tidigare. 2007 skrev Metro: "Fram till mars var praxis att traffickinggruppen i Stockholm skickade delgivning om brott och kallelser till den misstänktes arbetsplats.
- Nu skickar vi kuverten direkt till hemmet. Det är egentligen gängse praxis när det gäller alla brott. Tidigare tog man hänsyn till de här männens önskemål att dölja sina förehavanden för familjen," sade kriminalinspektör Marie Ziljat.
Polisens första instinkt var alltså att hjälpa männen att lura frugan. Vilket är föga förvånande. Rättsväsendet har aldrig varit könsblint, det har oftast stått på männens sida.
Ask tar, tänker jag mig, spjärn mot den historiska orättvisan och säger: Låt oss inte bara skicka hem kuverten, låt frun få en ledtråd om vad hennes lilla torsk har haft för sig.

Hur justitieministern än resonerade - fel blev det. Sexbrottsmisstänkta ska förstås behandlas som andra brottsmisstänkta. Men Beatrice Asks uttalande är inte oförlåtligt, i synnerhet inte med tanke på vilken publik hon talade inför.
Bloggosfären är dock varken intresserad av kontext eller undertext. Askhatet är enormt. Och det är inte bara kärleken till rättsprinciper som ligger bakom agget.
Asks kvinnoperspektiv får många att se rött. Eller blått - högerbloggarna spelar en framträdande roll. Och här och där härskar ett nattståndet mansperspektiv: alla prostituerade är lyckliga horor som hatar sexköpslagen och alla misstänkta män är goda familjefäder. Och några brev, i någon som helst färg, får inte skickas till dessa utsatta hedersknyfflar.
Det finns klokt resonerande, självständiga bloggröster. Antar jag. Fast jag hittade bara pöbelmakare. Blodvittrande, maktberusade pöbelmakare. Målet är en "bloggbävning". De tjattrar om det, peppar varandra: Känner ni styrkan? Har ni sett hela listan på Knuff? Kolla här, hur många jag kan länka till som Tycker Precis Som Jag! Halleluja, alla tycker som jag, och jag tycker som alla andra, och därför har vi så rätt så det är äckligt!
Det lustiga är att många av de här bloggarna är superliberaler som hyllar individens frihet. Så - länge leve friheten att marschera i klonernas virtuella fackelparad!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag