Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Äldreomsorgens hjältar ska inte behandlas som ett B-lag

Social distansering är ganska precis motsatsen till vad äldreomsorg handlar om.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

Coronasmittan har nästlat sig in på landets äldreboenden. En tragedi - men så förskräckligt svår att undvika.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

”Italienare umgås över generationsgränserna och bor ihop på ett helt annat sätt än vi” - så lyder en vanlig förklaring till de gastkramande dödssiffrorna i Italien. Men även där finns det äldreboenden och bara i staden Bergamo har covid-19 skördat hundratals liv i sådana miljöer.

Samma sak i Spanien, Storbritannien och Frankrike. BBC, som har gjort ett svep över Europa, berättar om ett äldreboende i Paris där 16 personer har avlidit och ytterligare 80 är smittade. ”Det är non stop”, säger en leverantör av kistor.

Nu hotar samma tragedi att utspelas i Sverige. 

Smittan finns på boenden överallt i landet, enligt Ekot. I Stockholm är var tredje boende drabbat och på torsdagen kom nyheten att vårdföretaget Familjeläkarna har konstaterat 250 smittade, varav 50 avlidna, i sina boenden i Stockholmsregionen.  

Försenat besöksstopp

Inte förrän i tisdags införde regeringen totalt besöksförbud på äldreboenden. Då var smittspridningen redan ett faktum, vilket man måste ha vetat. Den 18 mars införde exempelvis Stockholms stad besöksförbud - efter att smitta konstaterats på boenden. 

Alla har varit på efterkälken. 

Besöksstopp skulle ha införts mycket tidigare - men det är inget enkelt beslut. Många av de boende är så oerhört sköra, multisjuka och mycket gamla. Att säga till dem och deras anhöriga att porten är låst tills vidare, kan vara att egentligen säga: ”Risken är ganska stor att ni aldrig kommer att ses igen.”

Det är en brutal förebyggande åtgärd. 

Och även med besöksstopp finns ju en annan smittkälla: personalen. Efter att ha arbetat många år i äldreomsorgen kan jag inte se hur man i längden kan hålla en smitta som covid-19 borta. 

Det är ju så mycket folk i omlopp, så många unga, så stor omsättning. Nu är det väl värre än någonsin, när alla uppmanas att stanna hemma vid minsta symptom. 

Det behövs bara att en smittad person går till jobbet och smittar en enda patient, så är löpelden i gång. Äldreboenden är inte välordnade vårdavdelningar med handfat i varje rum utan en sorts luddig hemmiljö. Många äldre är dessutom demenssjuka och inte mottagliga för smittskyddsråd. De rör sig i lokalerna, rör vid varandra och vid personalen. Det är en mycket taktil miljö och ska så vara. Hålla i hand, klappa och krama hör till. Kort sagt, motsatsen till social distansering.

Antikroppstest på äldreomsorgspersonal

Idealet vore förstås att all personal i äldreomsorgen testades inför varje pass och fick svar direkt. Gjordes samma sak med anhöriga kunde verksamheten fungera nästan som f. c., före corona.

Nu finns inte den möjligheten. Något som däremot finns är skyddsutrustning: masker, dräkter, handsprit, tvål. Det måste fram även här!

Och så fort det går att göra antikroppstest, alltså ta reda på om någon har haft covid-19, måste det göras på all äldrevårdspersonal. Då behöver inte de immuna oroa sig och de äldre slipper att vara omgivna av rymdgubbar. Det är särskilt viktigt för demenssjuka; deras tillvaro är otrygg nog ändå. 

Och de som ligger på sitt yttersta behöver ha hud, ansikten och händer, i sin närhet.

Men tills dess: Fram med adekvat skydd för personalen. De får inte behandlas som ett B-lag bara för att de inte jobbar på sjukhus.