Stockholms stadshus ser ut som ett drömslott på nyårsnatten 2016. Och drömslott, eller luftslott, är något politiker i stadshuset gärna bygger åt de äldre. Äldreboenden, däremot - not so much. Foto: KEVINCHO_PHOTOGRAPHY / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTOStockholms stadshus ser ut som ett drömslott på nyårsnatten 2016. Och drömslott, eller luftslott, är något politiker i stadshuset gärna bygger åt de äldre. Äldreboenden, däremot - not so much. Foto: KEVINCHO_PHOTOGRAPHY / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Stockholms stadshus ser ut som ett drömslott på nyårsnatten 2016. Och drömslott, eller luftslott, är något politiker i stadshuset gärna bygger åt de äldre. Äldreboenden, däremot - not so much. Foto: KEVINCHO_PHOTOGRAPHY / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Kristdemokraterna vill ha en lag om "äldreboendegaranti" för alla 85-plussare - alltså även för dem som är kärnfriska. Samtidigt har var tredje kommun brist på äldreboenden. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNKristdemokraterna vill ha en lag om "äldreboendegaranti" för alla 85-plussare - alltså även för dem som är kärnfriska. Samtidigt har var tredje kommun brist på äldreboenden. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristdemokraterna vill ha en lag om "äldreboendegaranti" för alla 85-plussare - alltså även för dem som är kärnfriska. Samtidigt har var tredje kommun brist på äldreboenden.  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann-Charlotte Marteus

Äldre kan inte bo i politikernas luftslott

Publicerad

Tro inte på politiker som lovar guld och gröna skogar åt våra äldre. Tro på dem som har vettiga och praktiska idéer.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Inger Henriksson är 85 år gammal. I våras ramlade hon i sin lägenhet i centrala Stockholm. Hennes liv förändrades på ett ögonblick. 

Sedan fallet kan hon inte ta sig upp ur sängen själv och hon kan inte gå. Hennes behov av omsorg är med andra ord stort och hon vill till ett äldreboende. 

Men efter en månad på sjukhus och korttidsboende, skickades Inger hem igen. Detta trots att en arbetsterapeut slog fast att hennes lilla lägenhet gör arbetet svårt för hemtjänsten. Badrummet är för litet för att personalen ska kunna hjälpa till med toalettbestyr och bad eller dusch. Sovalkoven är också för nätt och opraktisk. 

Så nu lever Inger i sitt vardagsrum. Sängen står utdragen i rummet. Vid dess fotända står en toastol. "Att äta, sova och gå på toa i samma rum, det är inte värdigt", säger hon till DN Stockholm

Nej, det är inte värdigt.

Efter fallet antog familjen att en plats på äldreboende var given. "Jag trodde att en önskan och ett stort vårdbehov skulle räcka som skäl. När vi fick avslag trodde jag att det var ett dåligt skämt", säger dottern, Maud Björklund.

Det är inte så konstigt att hon är förvånad. På politiker låter det ofta som om en fantastisk äldreomsorg finns just bortom kröken.

En tjusig garanti kostar mindre än att faktiskt bygga

Kristdemokraterna vill lagstifta om en "äldreboendegaranti": alla 85-plussare ska få laglig rätt till särskilt boende, trygghetsboende eller äldreboende - oavsett om de har ett vårdbehov eller inte. Det skrev Ebba Busch Thor senast i SvD i fjol

Samtidigt kom besked om att var tredje kommun har brist på äldreboenden. Många av dem räknar med fortsatt brist under de närmaste åren, enligt Boverket.  

Allianspartier är inte ensamma om lova vitt och brett. Efter valet 2014 hade den nya rödgrönrosa majoriteten i Stockholm högtflygande planer: "Vår utgångspunkt är att alla över 85 år ska ha rätt till ett tryggt och äldreanpassat boende", sa Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd, till P4 Stockholm.

Politiker måste sluta med sina vidlyftiga löften, utgångspunkter och målsättningar. Vad som behövs är praktiska och snabbt genomförbara idéer.

Bygg smart och återinför dubbelrum

På nybyggda skrytbygget Nya Karolinska i Solna, har de börjat slå ut väggar. Politikerna hade fantiserat ihop en idyll med enkelrum åt alla patienter. Men den modellen är personalkrävande. Och sjukvården i Sverige präglas av personalbrist och vårdplatsbrist, samtidigt som befolkningen både åldras och växer snabbt.

De som planerade sjukhuset är nu djupt besvikna. Men Svante Norgren, chef för kvinno- och barnsjukvården, säger sammanbitet till DN: "Funktion måste gå före form. Vi försöker driva sjukvård här." 

Så måste man tänka även inom äldreomsorgen. Låt funktion gå före form. Bygg inte vidlyftiga äldreboenden med balkong och kök till alla lägenheter. En stor del av dem som ska bo där kommer att vara demenssjuka. 

De lagar inte mat och balkongen är enbart en livsfara. Satsa på gemensamhetsutrymmen och enstaka terrasser.  

Och återinför dubbelrum. Ja, det är en standardsänkning. Men det finns nog många äldre som hellre bor med en generationskompis i ett trevligt rum, där de kan höra personalen prata och skratta i korridorerna och känna doften av kaffe breda ut sig om morgnarna, än sitter instängda och ensamma i en lägenhet med en toastol vid sängkanten.

 

Läs också:

Dags för dubbelrum i äldreomsorgen 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag