Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Abortdebatten är så korkad att jag skäms

KD-ledaren Ebba Busch vill att samtliga partier ska skriva under ett kontrakt för att visa att de står bakom rådande abortlagstifftning.
Ebba Busch (KD) visar upp sitt bevara-abortlagen-”kontrakt”.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hysterisk, lögnaktig och idiotisk – är det så valrörelsen ska bli? Den plötsliga abortdebatten pekar åt det hållet.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Högsta domstolen i Washington – en stad som ligger i USA, alltså utomlands – har i praktiken tagit ifrån amerikanska kvinnor den självklara rätten till abort. Det är ett fruktansvärt slag mot jämställdheten och mot kvinnors frihet och värdighet.

Men det är lysande nyheter för svensk vänster, i valrörelsens tid. Snabbt som ögat drog tunga röster ut i sociala medier för att skrämma upp svenska kvinnor: 

”Liknande högerkonservativa krafter finns här hemma i Sverige”, skrev S-ledaren Magdalena Andersson på Instagram. ”Såhär går det när högern får härja fritt”, twittrade Morgan Johansson. 

Annie Lööf anmälde sig som ”förbannad” och krävde att rätten till abort skrivs in i grundlagen. 

Temperaturen stegrades och det var inte svårt att lista ut vilket parti som stod i skottgluggen.

Temperaturen stegrades och det var inte svårt att lista ut vilket parti som stod i skottgluggen: Kristdemokraterna. I EU-valet 2019 sargades partiet svårt när det uppdagades att Lars Adaktusson röstat på ett uppseendeväckande sätt i Bryssel. Tänk vilken rödgrön dröm att få till samma effekt i riksdagsvalet.

Detta insåg KD snabbt och Ebba Busch marscherade ut med sitt larviga men smarta bevara-abortlagen-”kontrakt”, som hon erbjöd alla partier att skriva under. 

I Aktuellt i måndags höll KD-ledaren ett litet brandtal om att kontraktet både skulle lugna svenska kvinnor och skicka en stark signal till omvärlden. Så att Sverige kan fortsätta att vara ett ”föregångsland” på detta område nu när aborträtten är hotad på andra håll i världen. 

Ebba Busch lät kort sagt som en hel Stefan Löfven. Och då blev vänstern jättelättad? Självklart inte. De vill ju ha den här fajten. Märta Stenevi (MP), som mötte Busch i Aktuellt, framhöll till och med kontraktet som ett tecken på att KD ”svajar” i frågan. 

På något sätt blev Buschs glasklara besked ett tecken på att hon verkligen har skumma avsikter. 

Hela debatten är så dum så man skäms. 

Det gäller inte minst det faktum att svensk hysteri utbryter för att något händer i USA. Det är en sak att tonåringar, som tillbringar halva sin vakna tid på amerikanska sajter, inte ser någon väsentlig skillnad mellan vad som sker i USA och i Sverige. Men att vuxna politiker och debattörer agerar som om Sverige var den 51:a delstaten är djupt pinsamt. 

”Vi måste ändra grundlagen!” larmar det ena partiet efter det andra. Så att inte... Donald Trump pular in en massa dårfinkar från Texas och Alabama i den svenska grundlagsdomstolen, som inte existerar?

USA:s högsta domstol fattar för övrigt beslut hela tiden. I lördags liberaliserades vapenlagarna. Det är kanske bäst att vi petar in något om det i grundlagen, också, om nu the Supreme Courts avgöranden har fått pandemisk kraft.

Ingen svensk politiker har ännu ens rest frågan om aborträtten passar i grundlagen. Ska vi skriva in antalet veckor, alltså? Är det så smart att cementera en rättighet så detaljerat? Å andra sidan, om det bara står ”rätten till abort” kan ju abortgränsen sänkas till ett minimum utan att det bryts mot grundlagen. 

Självklart finns det abortmotståndare i KD, men det har det alltid gjort. Det har inte hotat svensk aborträtt. När förre KD-ledaren Göran Hägglund var socialminister lade han en proposition som gjorde det lagligt för kvinnor från andra länder att göra abort i Sverige. Han må ha gjort det utan entusiasm, men han gjorde det. 

Det finns alltid skäl för vaksamhet mot tecken och trender i tiden, men det är skillnad mellan intelligent politisk dialog och det överspända, fulspelande trams som nu utspelar sig.

Svenska politiker kan bättre. 

0