OKRITISKTSTÖD. Wikileaksgrundaren Julian Assange får stöd av män och kvinnor på nätet som helt okritiskt hänger ut en av de båda kvinnor som anmält Assange för sexbrott. Foto: AP
OKRITISKTSTÖD. Wikileaksgrundaren Julian Assange får stöd av män och kvinnor på nätet som helt okritiskt hänger ut en av de båda kvinnor som anmält Assange för sexbrott.  Foto: AP

Ann-Charlotte Marteus: Vilka tjejer ska våga anmäla?

Publicerad
Uppdaterad
Vidriga unga män och kvinnor i bloggosfären utgör ett akut hot mot jämställdheten.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
SEXBROTT
I helgen kom nyheten att Wikileaks grundare Julian Assange anmälts för sexbrott av två kvinnor. Vad som verkligen har hänt vet varken jag eller ni. Däremot vet vi att när detta offentliggjordes blev Assanges fanboys och -girls på nätet djupt upprörda. Å, stackars SuperWikiläckare. Hans namn läckte ut. (Offentliggjordes.)
Samtidigt som superläckaren begråts och hyllas händer det något annat, och fasansfullt. I rusig, digital gruppvåldtäktsformation ger sig bloggare och kommentatorer på en av de anmälande kvinnorna.
De tar heder och ära av en medborgare som har utnyttjat sin demokratiska rätt att gå till polisen.
Titta, de har ju äktenskapstycke! flabbar en bloggare som har lagt ut Assanges och kvinnans bild. Årets bröllopspar! skojar hon.
Kvinnan som anmält Assange beskrivs som "feministisk aktivist, alltså extremfeminist". Sådana kan anmäla våldtäkter "av ideologiska skäl". Att kvinnan hjälpt mannen i jobbet, "alltså gratis!", och umgåtts med honom, hålls också emot henne.
"På sannolika skäl misstänkt för att ha sprutat i fittan!" skrattar en annan bloggare och tillägger att "man engagerar inte staten för att man har haft ett dåligt ligg!"
Manskämpen Pär Ström skriver visserligen på sin blogg att "för undvikande av alla missförstånd vill jag understryka att våldtäkt är ett vidrigt brott, liksom liknande sexualbrott, och förövarna av dessa brott ska naturligtvis straffas hårt."
Ja, det är minsann lätt att missförstå Pär Ström.
För han har jagat efter och sedan lagt ut kvinnans namn och (nu borttagna) bild. Han länkar till ett gammalt inlägg på hennes blogg som handlar om hämnd. Han skriver om att Sverige "starkt präglas av statsfeminism och manshat, vilket säkerligen ökar antalet våldtäktsanmälningar" och hävdar att mäns rättssäkerhet är minimal.
I själva verket leder bara några få procent av alla anmälda våldtäkter till åtal. Och antalet som inte anmäler - mörkertalet - tros vara stort.

Nätmobbningen kommer antagligen att leda till att mörkertalet tilltar. För den här historien är ju inte unik. Minns "Stureplansprofilerna", som hyllades på nätet medan kvinnan avfärdades som en ljugande hora. Minns den våldtagna flickan i Bjästaskolan.
Och det är urgamla förklaringsmodeller som används på nätet.
Allt kan vändas emot kvinnan som anmäler. Om hon inte är tydligt blåslagen, eller kan gå utan att se ut att ha ont, exempelvis. Om man vet att hon har haft sex med någon tidigare, eller tyckt om våldtäktsmannen eller om hon gillar att festa. Eller, som här, om hon är feminist, har jobbat ihop med mannen som hon anklagar, eller varit arg och okvinnlig på sin blogg.
Men de anklagade männen ursäktas. För att de är schysta/snygga/populära/ framgångsrika. För såvitt de inte har bockfot, horn i pannan eller heter Muhammed, är de självklart oskyldiga.

Per Ström och hans
trosfränder är motståndare till våldtäkt. I teorin. Men hur tror de att någon enda kvinna ska våga anmäla en våldtäkt om hon riskerar att screenas av en mobb på nätet, och bli uthängd och förföljd om nätdomstolen bestämmer sig för att dra i gång en inkvisition?
Ja, det finns anständiga nätröster i den här frågan. Modiga motröster.
Men de drunknar i häxkitteln som kallas "nya medier". Där de nätfrälsta sjunger integritetens lov. Tills de hittar någon omoralisk kvinna som de vill hänga ut.
"Nya medier. Nu uppgraderad med medeltida hederskultur."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag