Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann-Charlotte Marteus: Vilka tjejer ska våga anmäla?

OKRITISKTSTÖD. Wikileaksgrundaren Julian Assange får stöd av män och kvinnor på nätet som helt okritiskt hänger ut en av de båda kvinnor som anmält Assange för sexbrott. Foto: AP
Vidriga unga män och kvinnor i bloggosfären utgör ett akut hot mot jämställdheten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

SEXBROTT
I helgen kom nyheten att Wikileaks grundare Julian Assange anmälts för sexbrott av två kvinnor. Vad som verkligen har hänt vet varken jag eller ni. Däremot vet vi att när detta offentliggjordes blev Assanges fanboys och -girls på nätet djupt upprörda. Å, stackars SuperWikiläckare. Hans namn läckte ut. (Offentliggjordes.)
Samtidigt som superläckaren begråts och hyllas händer det något annat, och fasansfullt. I rusig, digital gruppvåldtäktsformation ger sig bloggare och kommentatorer på en av de anmälande kvinnorna.
De tar heder och ära av en medborgare som har utnyttjat sin demokratiska rätt att gå till polisen.
Titta, de har ju äktenskapstycke! flabbar en bloggare som har lagt ut Assanges och kvinnans bild. Årets bröllopspar! skojar hon.
Kvinnan som anmält Assange beskrivs som "feministisk aktivist, alltså extremfeminist". Sådana kan anmäla våldtäkter "av ideologiska skäl". Att kvinnan hjälpt mannen i jobbet, "alltså gratis!", och umgåtts med honom, hålls också emot henne.
"På sannolika skäl misstänkt för att ha sprutat i fittan!" skrattar en annan bloggare och tillägger att "man engagerar inte staten för att man har haft ett dåligt ligg!"
Manskämpen Pär Ström skriver visserligen på sin blogg att "för undvikande av alla missförstånd vill jag understryka att våldtäkt är ett vidrigt brott, liksom liknande sexualbrott, och förövarna av dessa brott ska naturligtvis straffas hårt."
Ja, det är minsann lätt att missförstå Pär Ström.
För han har jagat efter och sedan lagt ut kvinnans namn och (nu borttagna) bild. Han länkar till ett gammalt inlägg på hennes blogg som handlar om hämnd. Han skriver om att Sverige "starkt präglas av statsfeminism och manshat, vilket säkerligen ökar antalet våldtäktsanmälningar" och hävdar att mäns rättssäkerhet är minimal.
I själva verket leder bara några få procent av alla anmälda våldtäkter till åtal. Och antalet som inte anmäler - mörkertalet - tros vara stort.

Nätmobbningen kommer antagligen att leda till att mörkertalet tilltar. För den här historien är ju inte unik. Minns "Stureplansprofilerna", som hyllades på nätet medan kvinnan avfärdades som en ljugande hora. Minns den våldtagna flickan i Bjästaskolan.
Och det är urgamla förklaringsmodeller som används på nätet.
Allt kan vändas emot kvinnan som anmäler. Om hon inte är tydligt blåslagen, eller kan gå utan att se ut att ha ont, exempelvis. Om man vet att hon har haft sex med någon tidigare, eller tyckt om våldtäktsmannen eller om hon gillar att festa. Eller, som här, om hon är feminist, har jobbat ihop med mannen som hon anklagar, eller varit arg och okvinnlig på sin blogg.
Men de anklagade männen ursäktas. För att de är schysta/snygga/populära/ framgångsrika. För såvitt de inte har bockfot, horn i pannan eller heter Muhammed, är de självklart oskyldiga.

Per Ström och hans
trosfränder är motståndare till våldtäkt. I teorin. Men hur tror de att någon enda kvinna ska våga anmäla en våldtäkt om hon riskerar att screenas av en mobb på nätet, och bli uthängd och förföljd om nätdomstolen bestämmer sig för att dra i gång en inkvisition?
Ja, det finns anständiga nätröster i den här frågan. Modiga motröster.
Men de drunknar i häxkitteln som kallas "nya medier". Där de nätfrälsta sjunger integritetens lov. Tills de hittar någon omoralisk kvinna som de vill hänga ut.
"Nya medier. Nu uppgraderad med medeltida hederskultur."