Ann-Charlotte Marteus: Nu mår du väl bra, Björklund?

Publicerad
Uppdaterad
Sex veckor före valet tar Folkpartiet sitt numera traditionsenliga dopp i den populistiska dypölen.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Jan Björklund vill förbjuda lärare och elever att ha ansiktstäckande slöja i klassrummet. Är detta 2010 års "språktest", ämnat att locka väljare till FP? Eller har vi ett galopperande "slöjproblem" på halsen som måste åtgärdas kvickt?
Jag ringer Skolverket: Har ni märkt av något galopperande "slöjproblem"?
Svar: Nej. Detta är ett icke-problem. Några enstaka fall har man väl hört talas om, men sådant har lösts lokalt. Utan dramatik. Utan myndighets hjälp.
Men du kan ju ringa Skolinspektionen, de kanske vet mer, sa Skolverket.

Jag ringer Skolinspektionen. Nej, man känner inte till något problem, förutom fallet med komvuxstudenten som gjorde en anmälan till DO för att hon inte fick ha niqab.
Men du kan ju ringa Lärarförbundet, de kanske vet mer, sade Skolinspektionen.

Jag ringer Lärarförbundet. Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande, säger att "det är oerhört ovanligt" med Jans problem - som vi väl nu kan kalla det. Hon har hört talas om några få fall av Jans problem, men hon har samma bild som Skolverket: sådant löser man lokalt genom att prata med varandra.
Ansiktstäckande ensembler i klassrummet är inget att hurra för. Barn behöver bli sedda i all sin mimiska rikedom och alla elever bör kunna se sina lärare i ansiktet.
Men nationella lagar - nonsens. Man kan lösa det lokalt. Man behöver inte dramatisera detta.

Genom att dramatisera
en icke-fråga förstärker Jan Björklund den världsbild som Sverigedemokraterna så målmedvetet har knåpat ihop: muslimerna är så många, så radikala och så hotfulla att vi snabbt måste stifta stränga lagar så att inte allt går åt skogen med den utrotningshotade svenska kulturen.
Allt detta vet Jan Björklund mycket väl.
Tack och lov får Björklund inget gehör för sitt utspel hos de andra riksdagspartierna. Någon lag blir det inte. Men det struntar han nog i. Hans strategi, föreställer jag mig, såg ut så här:

Han tar upp "slöjfrågan"
sex veckor före valet. Det blir ett herrans liv. Politiska motståndare kan inte låta bli att attackera honom.
Det kan inte heller den grupp som Göran Hägglund kallar "kultureliten och förståsigpåare på ledarsidorna". (Eller "bleeding-heart liberals", som råhögern i USA skulle säga.)
Bingo! Jan Björklund får publicitet. Dessutom kan han hoppas på att den del av verklighetens folk som anser sig lida under "pk-etablissemangets" tyranni, känner att Jan är deras kille.
Verklighetens Jan.

Har ni sett "Bron över floden Kwai"? Den brittiske krigsfången Alec Guinness tvingas under Andra världskriget att bygga en bro åt japanerna. Han gör det för att överleva. Men till slut blir han så stolt över sin bro att han blir blind för dess syfte, som ju är att underlätta Japans krigföring.
När de allierade, hans kamrater, kommer för att sabotera bron, skyddar han den med sitt liv.
Den rigide Guinness får inte ihop i sitt huvud att han, med sin rättrådiga soldatheder, har byggt något som gynnar fienden och hotar allt han står för.
Jan Björklund bygger en bro åt Sverigedemokraterna. SD kan använda den för att vinna mer mark.
Det gör ingen skillnad alls, och det är ingen ursäkt eller tröst, att bron är byggd av en som kallar sig liberal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag