Ann-Charlotte Marteus: Det är inget fel med mediedrev

Publicerad
Uppdaterad
"Det är ett mediedrev, om jag får vara ärlig."
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
JOURNALISTIK
Detta sa drottning Silvia i en tv-intervju, apropå fjolårets mediala storm kring kungen. Drottningens ton var sammanbitet konstaterande: "Det var ju ett mediedrev!"
Så gjorde hon en liten paus. Som om ingenting mer behövde sägas, egentligen. Som om denna beskrivning var mer än en beskrivning, nämligen en rykande pistol, ett dräpande bevis på journalistisk skam och skuld.
Med sitt tillägg, "om jag får vara ärlig", signalerade hon att "mediedrev" närmast är ett okvädningsord.
Drottningen hade besvarat frågan:
"Hur känner drottningen att den här historien kring kungen... hur har det behandlats i medierna, tycker drottningen?"
Hon hade kunnat svara:
"Ja, det var ju väldigt många journalister som samtidigt granskade kungen energiskt."
Men då hade journalisten kunnat fråga:
"Tycker inte drottningen att kungen ska granskas?"
Och då hade drottningen fått det besvärligt. Men via den retoriska nödutgången "mediedrev" kunde hon gå vidare och säga att hon var "sårad" och "totalt maktlös".

Det är klart
att avslöjandena om kungen var plågsamma för privatpersonen Silvia, självklart att hon kunde känna sig sårad och maktlös.
Men hon är icke desto mindre gift med Sveriges statschef.
Kungafamiljen saknar formell politisk makt, men den informella och potentiella är desto större.
Det finns alla skäl i världen för medierna att granska bernadotterna.
En annan makthavare som inte gillar "drevjournalistik" är Håkan Juholt. I höstas, när han hade tröttnat på att säga förlåt, och i stället börjat omfamna teorin att han inte hade gjort något fel, fastslog han att "det drev som har inträffat kommer att gå till politisk och kanske journalistisk historia".
Han intervjuades i P1- Morgon i måndags och lade då in brasklappen "jag tycker om tuff journalistik... makten ska granskas". Men sedan började han klanka och påstod rentav att vissa journalister "utstrålade hat och förakt". De var alltså inte riktiga, tuffa journalister, utan ondsinta jägare.

Drev är ett effektivt ord, målande och dramatiskt. Man ser för sig en blodtörstig hord som jagar sitt byte i ett enda, primitivt syfte: att döda.
Makthavare har lärt sig att det är ytterst användbart. Det får dem att framstå som oskyldiga offer, maktlösa i stället för makthavare.
Bilden av ett drev flyttar uppmärksamheten från de obehagliga avslöjanden som har gjorts, mot själva jakten på avslöjandet.

Journalister kan förstås göra övertramp. Men det är definitivt inget problem i sig att en svärm journalister granskar en makthavare eller institution hårt. Tvärtom.
Däremot är det högst oroande om makthavare tar för vana att misstänkliggöra medierna med känslo- mättade pseudo- argument.
Nästa gång ordet "mediedrev" används, fundera på vem som använder det och byt det mot "granskning". Se vad som händer.


Ann-Charlotte Marteus

ledarskribent

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag