Ann-Charlotte Marteus: Anders, en av oss

Publicerad
Uppdaterad
Terrordåden i Norge går knappt att greppa. Sådant kaos står människan inte ut med. Så hon försöker klippa till den nya pusselbiten så att den ska passa in i den ­redan existerande verklighetsbilden.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Terrorism. Den sverigedemokratiska riksdagsmannen Kent Ekeroth får illustrera försöken att få saker och ting att passa in. Hans första­ tweet efter explosionen i Oslo löd: "Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?" Han verkar­ vara på gott humör, lägger in "haha":n och en smiley ­i sina följande tweets. Till liberalen Bawar Ismail skriver han: "Haha. Älskar era patetiska försök till ursäkter o undanflykter." Därefter svarar han på ett tweet från Arash Gilan, som har twittrat: "Snälla bespara oss från att göra en politisk sak av det här, då det inte finns några fakta än. Människor lider och dör!" Ekeroth replikerar: "När det finns fakta då? Får vi "göra en politisk sak" av det då?".
Senare, när massmördarens identitet har blivit känd (och det inte längre är aktuellt att "göra en politisk sak" av dåden) twittrar Ekeroth: "När jag via sms i utlandet fick höra om bomben undrade jag vem som låg bakom det hela. Det var en jävla galning."
Kent Ekeroth upprepar sedan att terroristen är "en galning" och "sjuk". Lite senare börjar han sprida en länk med rub­riken: "Islamister orsakade den överväldigande majoriteten av terrordödsfall i Europa under det senaste decenniet".
Man behövde inte vara muslim­hatare, som Eneroth, för att tro att militanta islamister låg bakom dåden. Det finns ett skäl till att så många generaler har försökt utkämpa nya krig med det föregående krigets urmodiga vapen och strategier. Vi väntar oss det väntade, inte det oväntade.
Kent Ekeroth är inte heller ensam om att överge politiskt och kollektivistiskt språkbruk och övergå till individuellt och psykologiskt, när han får veta att gärningsmannen är norrman. "Galning", "vansinnesdåd", "ensamvarg" och "tragedi" var mycket vanligare ord i går, än "terrorist", "terrordåd" och "extremism".
Om Anders Behring Breivik visar sig vara skyldig, och utan medhjälpare, kommer det bli frestande att börja kalla honom ensamvarg, en särling, och ge honom en psykiatrisk diagnos. Han kan bli en sorts norsk motsvarighet till den misstänkte svenske seriemördaren Peter Mangs.
Den strategin har sina för­delar. Genom att använda medikalisering kan samhället slå sig till ro med slutsatsen att "ensamvargen" är en sjuk ö i en frisk kultur, inte ett symptom på problematiska drag i själva kulturen. Samtidigt är det en medmänsklig, civiliserande strategi. Vi medikaliserar hellre än att avfärda människor som onda och omänskliga. Vi försöker förstå och inkludera, inte avhumanisera och bannlysa.
Så länge brottslingen är en av oss.
Problemet som uppstår i en globaliserad värld, i ett multikulturellt samhälle, är att majoritetskulturen är mycket mindre benägen att använda den empatiska, inkluderande, psykologiserande verktygslådan när gärningsmannen har Främlingens attribut. Om en främling begår vedervärdiga dåd blir målet i stället att framhäva skillnaderna mellan Oss och Främlingen. Eller snarare mellan Oss och Dem - för han ingår ju i en Kultur som förklarar hans beteende hur elegant som helst.
Och så växer glipan mellan oss och dem, och i glipan växer rasisterna till sig i kraft och ilska.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag