Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andersson toppar laget – med totala nybörjare

Nye energiministern Khashayar Farmanbar är nybörjaren som ska ta över i en eskalerande energikris.
Foto: OLLE SPORRONG
Annika Strandhäll (S) har utsetts till ny miljö- och klimatminister trots att hon inte har sysslat med frågorna tidigare.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Magdalena Andersson (S) har satsat på nybörjare för att ta sig an både energikrisen och klimatkrisen. Det är oansvarigt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På vårkanten 2006 tvingades Göran Persson vaska fram en ny utrikesminister efter Laila Freivalds avgång. Vem skulle han satsa på med så kort tid fram till valet samma höst? Valet föll på Jan Eliasson, som med Perssons ord kunde landa springande i sin nya roll.

Det är en intressant kontrast till hur Magdalena Andersson har resonerat i sina ministerval. Att en del ministrar är oprövade inom sina nya ansvarsområden är oundvikligt, trots att det bara återstår nio månader till valet. Men att hon valt att satsa på nybörjare på några av de mest akuta problemområdena – att hantera energi- och klimatkrisen – är minst sagt anmärkningsvärt.

Låt oss börja med klimatministerposten. Klimat och miljö är otroligt komplexa sakområden som tar lång tid att läsa in sig på. Att den rödgröna regeringen satsade på sakkunniga ministrar på denna post har gett Sverige stora fördelar. 

Isabella Lövin spelade en avgörande roll för att inhösta vår största internationella klimatframgång någonsin – ”The Swedish proposal” – som kraftigt höjde priset på EU:s utsläppsrätter. Åsa Romson fick en viktig medlarroll när Parisavtalet togs fram och Per Bolund fick leda en ministerdialog om klimatfinansieringen under det senaste klimattoppmötet i Glasgow.

Det spelar med andra ord roll vem som är klimatminister om Sverige ska kunna axla rollen som ett föregångsland. Så vem utsåg Socialdemokraterna när partiet äntligen fick bemanna denna viktiga post? Jo, Annika Strandhäll, som har aldrig har sysslat med frågorna.

Lika svårbegriplig är utnämningen av Khashayar Farmanbar till ny energiminister mitt i en uppseglande elkris i Europa. Elpriset slog nytt rekord under måndagen och Svenska Kraftnät har flaggat för att det för första gången någonsin skulle kunna bli aktuellt med manuell frånkoppling från elnätet i vinter om effektreserven inte räcker. Även om det antagligen inte kommer att hända, enligt myndigheten, kan det inte uteslutas.

Vi talar om en samhällskritisk nyttighet, som även den kräver djupa kunskaper för att förstå i grunden. I det läget väljer Magdalena Andersson att utse en ”rookie” till ansvarig minister, som verkar tro att vindkraft är planerbar energi och som tror att besluten om att stänga av de fyra kärnkraftsreaktorerna fattades efter år 2018. (Rätt svar är att Vattenfall respektive Eon fattade de avgörande besluten i april respektive oktober 2015.) 

Det är närmast plågsamt att lyssna på energiministern, som glatt ställer upp på intervjuer utan att ha satt sig in i ämnet. I måndagens P1-morgon framstod programledaren som betydligt mer påläst än ministern.

Att Farmanbar ter sig som Bambi på hal is är förstås inte hans fel, utan ansvaret är helt och hållet Magdalena Anderssons, som uppenbarligen inte har insett vad situationen kräver.

Så lättsinnigt kan inte statsministern ta på uppgiften.