Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESFoto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
 Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENFoto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
 Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Förre finansminister Anders Borg förordar en koalitionsregering mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är rätt tänkt. Foto: C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESFörre finansminister Anders Borg förordar en koalitionsregering mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är rätt tänkt. Foto: C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Förre finansminister Anders Borg förordar en koalitionsregering mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är rätt tänkt. Foto: C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Anders Borg har rätt om S och M

Publicerad

Det är bra att ex-politiker som Anders Borg tänker högt om regeringsfrågan. Det behövs för att skingra dimridåerna kring de realistiska alternativ som finns efter valet.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Denna ledarsida har en längre tid förordat en S-M-regering som ett möjligt alternativ efter valet i september. Skälen är uppenbara: det kommer att bli väldigt svårt att bilda regering efter att Decemberöverenskommelsen har tjänat ut. 

En S-M-regering skulle sannolikt ha en majoritet bakom sig i riksdagen. Dessutom har partierna blivit alltmer lika i de sakfrågor som dominerar dagordningen, såsom migrationspolitiken och lag och ordning. Att ännu en gång låta småpartierna diktera politiken på dessa områden vore direkt ansvarslöst.

På sistone har politikens nya realiteter sakta men säkert börjat sjunka in. Efter Centerpartiets ja till att upphäva tusentals utvisningsbeslut för ensamkommande och Moderaternas invit till Socialdemokraterna om att göra upp om migrationspolitiken står sprickan inom alliansen i öppen dager.

En migrationsuppgörelse mellan S och M är inte möjligt med alliansen

En del låtsas som att det både går att bilda en alliansregering efter valet och låta M och S ta hand om migrationsfrågan. Det är givetvis rent önsketänkande. Varje utredning som tillsätts måste få sina direktiv från en regering och varje uppgörelse som sluts måste omsättas i regeringsförslag. 

Såväl Jan Björklund (L) som Annie Lööf (C) har gjort klart att de under inga omständigheter kan tänka sig att agera dörrmatta i det sammanhanget. Migrationspolitiken är dessutom inget som kan förseglas i en enskild uppgörelse, utan är ett löpande arbete under en minister som bland mycket annat framför regeringens samlade uppfattning i EU.

Om det är S och M som ska göra upp i migrationsfrågan så förutsätter det en S-M-regering eller en renodlad M- eller S-regering.

I veckan har förre finansministern Anders Borg gått ut och uppmanat Moderaterna att bilda en koalitionsregering med Socialdemokraterna efter valet. En ny alliansregering blir "väldigt svår" att bilda, konstaterar Borg. I realiteten står Moderaternas val mellan S och SD, menar Borg. 

Märkligt att blocköverskridande regeringar skulle hota demokratin

Fördelen med att "föredettingar" som Borg tar till orda är att de inte är bakbundna av partipolitikens snäva logik. Inom såväl S som M finns givetvis en rädsla för hur de egna väljarna skulle reagera om man plötsligt blev sambo med ärkefienden i Rosenbad.

MUF-ordföranden Benjamin Dousa varnar exempelvis för att en S-M-regering skulle uppfattas som en ny Decemberöverenskommelse och skada demokratin (DI 14/5). Det är ett minst sagt märkligt resonemang. Blocköverskridande regeringar är ett vanligt fenomen i andra europeiska länder. Skulle dessa länder vara mindre demokratiska än Sverige?

Det är dags att inse att den gamla politiska spelplanen har välts över ända, inte minst genom Sverigedemokraternas snabba tillväxt. Både regeringsfrågan och sakfrågorna ser annorlunda ut i dag än inför förra valet. 

Det kräver också att partierna måste vara beredda att tänka i nya banor. Fler föredettingar får gärna träda fram och påtala detta faktum.

 

Läs också: Småpartiernas dominans snedvrider politiken 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag