Foto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Amnesty International gör bort sig igen

Publicerad

Det är anmärkningsvärt att svenska Amnesty inte genast tog avstånd från förslaget från centrala Amnesty International, om att organisationen ska verka för legaliserad prostitution. I stället säger sig svenskarna vilja ta in synpunkter utifrån.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyheten om förslaget publicerades i Daily Mail, som tagit del av ett internt arbetsutkast. Där jämför AI prostituerade med gruvarbetare och tjänstefolk och hävdar att kriminalisering "hotar rätten till hälsa, icke-diskriminering, jämlikhet, privatliv och personlig säkerhet". Prostitution kan vara "ett fritt valt lukrativt arbete" och om sexköparna sätts åt ökar risken att de prostituerade utsätts för "våld och övergrepp".

Det är en bisarr inlaga från en organisation som slåss för mänskliga rättigheter och mot förtryck.

 

När den revolutionerande svenska sexköpslagen infördes 1999 ville man stärka normen att sexköp är oacceptabelt samt avskräcka sexköpare. Dessutom ville man minska intresset för Sverige bland utländska prostitutionsligor.

Lagen har verkan, visade en utvärdering 2008. Normerna har förändrats och medan prostitutionen hade ökat i våra grannländer, var så inte fallet i Sverige.

Ingenting tydde på att prostitutionen hade gått under jorden, som många varnat för, och att de "underjordiskt" verkande blivit mer utsatta för hot och våld. Däremot motverkades etableringen av organiserade ligor, alltså den groteska trafficking som följt i globaliseringens spår.

Norge tog efter lagen 2009 och ser samma mönster.

 

Legalisering leder till ökad trafficking, det konstaterade en studie från London School of Economics 2012. När Tyskland legaliserade prostitutionen 2002 ökade människohandeln brant. Tillvaron för den inhemska "lyckliga horan" blev inte heller så där mysig, trygg och icke-stigmatiserande som det utlovats. Bland annat fick man "flat rate"-bordeller - sexvärldens "ät så mycket du orkar"-bufféer - där kvinnor kunde ha 30 kunder per dag. De stora vinnarna var hallickarna och bordellägarna. Även barnprostitutionen ökar i legaliseringens spår, enligt en skotsk studie.

 

Amnesty har varit en organisation med enorm auktoritet. Man har kämpat för politiska fångar och värnat grundläggande mänskliga rättigheter var än de kränkts. Dessvärre har glansen falnat under 2000-talet. Amnesty lierade sig med antiglobaliseringsrörelsen och senare med Julian Assange. Bland annat uppmanade man Sverige att ge den sexbrottsanklagade Wikileaksgrundaren garantier för att han inte skulle utlämnas till USA.

Nu gör Amnesty International alltså bort sig igen. Och det grundligt. Kanske är det för att locka nya unga medlemmar man har radikaliserats, men det känns snarast som att organisationen är på väg att förfalla.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag