Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amnesty International gör bort sig igen

Foto: Anders Ylander

Det är anmärkningsvärt att svenska Amnesty inte genast tog avstånd från förslaget från centrala Amnesty International, om att organisationen ska verka för legaliserad prostitution. I stället säger sig svenskarna vilja ta in synpunkter utifrån.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyheten om förslaget publicerades i Daily Mail, som tagit del av ett internt arbetsutkast. Där jämför AI prostituerade med gruvarbetare och tjänstefolk och hävdar att kriminalisering "hotar rätten till hälsa, icke-diskriminering, jämlikhet, privatliv och personlig säkerhet". Prostitution kan vara "ett fritt valt lukrativt arbete" och om sexköparna sätts åt ökar risken att de prostituerade utsätts för "våld och övergrepp".

Det är en bisarr inlaga från en organisation som slåss för mänskliga rättigheter och mot förtryck.

 

När den revolutionerande svenska sexköpslagen infördes 1999 ville man stärka normen att sexköp är oacceptabelt samt avskräcka sexköpare. Dessutom ville man minska intresset för Sverige bland utländska prostitutionsligor.

Lagen har verkan, visade en utvärdering 2008. Normerna har förändrats och medan prostitutionen hade ökat i våra grannländer, var så inte fallet i Sverige.

Ingenting tydde på att prostitutionen hade gått under jorden, som många varnat för, och att de "underjordiskt" verkande blivit mer utsatta för hot och våld. Däremot motverkades etableringen av organiserade ligor, alltså den groteska trafficking som följt i globaliseringens spår.

Norge tog efter lagen 2009 och ser samma mönster.

 

Legalisering leder till ökad trafficking, det konstaterade en studie från London School of Economics 2012. När Tyskland legaliserade prostitutionen 2002 ökade människohandeln brant. Tillvaron för den inhemska "lyckliga horan" blev inte heller så där mysig, trygg och icke-stigmatiserande som det utlovats. Bland annat fick man "flat rate"-bordeller - sexvärldens "ät så mycket du orkar"-bufféer - där kvinnor kunde ha 30 kunder per dag. De stora vinnarna var hallickarna och bordellägarna. Även barnprostitutionen ökar i legaliseringens spår, enligt en skotsk studie.

 

Amnesty har varit en organisation med enorm auktoritet. Man har kämpat för politiska fångar och värnat grundläggande mänskliga rättigheter var än de kränkts. Dessvärre har glansen falnat under 2000-talet. Amnesty lierade sig med antiglobaliseringsrörelsen och senare med Julian Assange. Bland annat uppmanade man Sverige att ge den sexbrottsanklagade Wikileaksgrundaren garantier för att han inte skulle utlämnas till USA.

Nu gör Amnesty International alltså bort sig igen. Och det grundligt. Kanske är det för att locka nya unga medlemmar man har radikaliserats, men det känns snarast som att organisationen är på väg att förfalla.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!