Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt löses inte med pengar

Hetsig debatt. Stefan Löfven, S; Åsa Romson, MP; Jonas Sjöstedt, V; Jimmie Åkesson, SD; Göran Hägglund, KD; Jan Björklund, FP; Annie Lööf, C, och Fredrik Reinfeldt, M.
Foto: Sven Lindwall

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna vägrade han att delta i SVT:s partiledardebatt. Han ville inte stå tillsammans med Jimmie Åkesson i tv-studion.

Nu står Stefan Löven inte bara där, utan Socialdemokraterna skräddarsyr också sina utskottsinitiativ i riksdagen för att tillsammans med SD fälla regeringens skattepolitik. Höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt ska stoppas till varje pris.

"Skamligt" kallade centerledaren Annie Lööf detta beteende under partiledardebattten.

Och det var just i skattepolitiken där Stefan Löfven hade det som tyngst under debatten. Det var ju inte helt enkelt att förklara för tv-tittarna varför Socialdemokraterna är stenhårda motståndare mot det femte jobbskatteavdrag man tänker behålla om Löfven skulle bli statsminister.

Sedan har ju S också köpt regeringens hela bolagsskattesänkning och det där tjatet om att "regeringen lånar till skattesänkningar" faller platt i studiogolvet när S i sin budgetmotion vill sänka skatterna för pensionärerna med miljarder.


Det hettade också till rejält i debatten när Stefan Löfven avkrävdes besked i regeringsfrågan. Fredrik Reinfeldt vill försöka vinna valet på budskapet: Ni vet vad ni har och får med Alliansen, medan oppositionen är oenig. Ett slags variant på den "rödgröna röra" Carl Bildt brukade raljera över under sin tid som statsminister.

Stefan Löfven ska vara tacksam för alla träningstillfällen mot Fredrik Reinfeldt som den här sortens debatter utgör. Reinfeldt är en betydligt mer slipad och skarp debattör. Men han bör undvika att ägna sig åt något som faktiskt kan tolkas som ett hånleende när Löfven trasslar till det för sig.

Väljarna blev kanske inte så mycket klokare av tv-debatten och så här i budgettider blir det extra mycket sifferexercis när miljarderna i olika satsningar studsar mellan blocken.

Det finns skäl att varna för en resurspopulism där alla möjliga samhällsproblem löses om det bara tillförs mer pengar. Skolan är ett sådant område. Lärartätheten har faktiskt ökat de senaste åren och var Stefan Löfven ska hitta alla nya begåvade och motiverade lärare är oklart. Dessutom går det som bekant att glida in på lärarutbildningen med pinsamt låga poäng på högskoleprovet.

Skolan är ett kommunalt ansvarsområde. Den borde vara statlig, men här står S och M på samma sida. Men Löfven får väl läxa upp sina S-kommunalråd att de höjer skolbudgeten i de kommuner där de styr.


För Reinfeldt gäller det att hitta en balans i sådana här partiledardebatter. Han måste låta partiledarna i de små och krympande allianspartierna få chansen att komma till tals, samtidigt får Sveriges statsminister inte heller framstå som för passiv.

Den balansgången klarade en taggad Reinfeldt utmärkt i går. Om det sedan gör några avtryck i opinionen är väl mer osäkert.