Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt är borgarnas fel, låtsas Ylva Johansson

Radarparet Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Vid detta tillfälle, i april 2018, talade de dock om reformer av arbetskraftsinvandringen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Regeringen har släppt sitt oseriösa arbetslöshetsmål - och skyller på Moderaterna. Det är fräckt, även med S-mått mätt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När Socialdemokraterna återtog makten 2014, skulle det bli åka av i arbetsmarknadspolitiken. Målet var att Sverige skulle nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. "Det, mina vänner, är socialdemokratisk politik!" skrävlade Stefan Löfven.

Det var ett märkligt, chauvinistiskt mål, att fokusera på att "vinna" över andra. Om samtliga EU-länder drabbades av katastrofhög arbetslöshet skulle det alltså vara finfint om Sverige hade lite mindre katastrofhög arbetslöshet? 

Dessutom är det svårt att jämföra arbetslöshetsstatistik mellan länder. För det tredje finns risken att en regering som sätter upp övergripande skrytmål försöker hitta dyra genvägar för att nå dit. 

Trainees och snabbspår lovade Löfven och Johansson

Regeringen hade i valrörelsen lovat 32 000 traineejobb för unga. Det blev 464 stycken. Reformen skrotades. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson var dock mer peppad än någonsin i flyktingkrisens spår. Nyanlända skulle strömma ut på arbetsmarknaden efter bara två år, bland annat genom satsningen på snabbspår. 

På den vägen har det fortsatt - mycket skrik för sparsamt med ull.

Emblematiskt för svårigheterna att tämja verkligheten är satsningen "moderna beredskapsjobb i staten", som lanserades på första maj 2016. 5 000 personer som stod långt ifrån arbetsmarknaden skulle få enkla arbetsuppgifter på myndigheter, var målet.

I december 2018 hade 2 309 platser anordnats, men nästan var femte (18 procent) återfinns på Arbetsförmedlingen. Myndigheterna har haft svårt att skaka fram enkla arbetsuppgifter. Resultatet har blivit att beredskapsjobben ofta gått till personer med hög utbildning, enligt Statskontoret.

Ingenting av detta är förvånande. Många regeringar har sökt, och låtsats hitta, trollformeln för att få utsatta grupper i arbete. Ofta blir det en tummetott. 

Inga pengar till extratjänster för Löfven och Ylva Johansson

Men nu har S alltså övergivit målet att ta EU-guld i arbetslöshet. Ylva Johansson skyller på M-budgeten och samarbetet med C och L. Det kan man översätta till: "Det enda som hade kunnat frisera siffrorna är de svindyra extratjänsterna med 100-procentiga lönesubventioner. Dem har vi inte råd med längre."

Man kan också tolka det som "Äntligen! Och tack för alibit, Kristersson och Lööf!"

Arbetslösheten i högkonjunkturens Sverige har visserligen sjunkit, men den har sjunkit mer i andra EU-länder. Att Sverige dalar i arbetslöshetsligan - 19:e plats i november - beror till stor del på den omfattande asylinvandringen under senare år. 

Det finns inga lätta genvägar. Nyanlända måste lära sig språket, vilket kräver bra SFI och tillräckligt med lärare. Lågutbildade måste fås att sätta sig i skolbänken, men det går trögt trots att utbildningsplikt har införts. Sänkta ingångslöner skulle behövas för fler enkla jobb.  

Det finns ingen magisk lösning. Men vissa saker kan man definitivt kräva av alla partier: Var realistiska. Riv drömslotten. Tala klarspråk. Och skyll inte på andra.

 

Läs också:

Tjocka lager av smink lurar ingen, Arbetsförmedlingen

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!