Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allianskris överdriven

Foto: Olle Sporrong

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det går snabbt i politiken. Bara några månader efter det att socialdemokratin slog i botten sägs det i stället att alliansen befinner sig i en svår kris. Den senaste tidens trätor om allt ifrån inseminationer till vapenexport och ungdomslöner har tagits som intäkt för att regeringen håller på att krevera. Särskilt som de rödgröna partierna samtidigt har kopplat greppet om opinionen.

Men ryktet om alliansens kris är betydligt överdrivet.

Per Schlingmann har förklarat att 2012 är ett år av respit, då regeringspartierna är fria att positionera sig.

Under fem och ett halvt år vid makten har alliansen bevisat sin samarbetsförmåga mer än tillräckligt för att kunna kosta på sig öppna meningsutbyten. De små partierna behöver det utrymmet inför nästa val. Hur stort det än känns att regera så drivs alla partier ytterst av viljan att maximera sitt valresultat.

Om Moderaterna anses stå i vägen för den ambitionen riskerar alliansen att få en riktig kris på halsen inför valet. Så nu får Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna säga sitt, för att sedan samlas lagom till 2014.

 

Problemet med upplägget är bara att det påminner om när elevrådsrepresentanter får lov att uttala sig på skolstyrelsens möte och för detta belönas med en huvudklapp av de vuxna (Moderaterna) som sedan enväldigt bestämmer.

Det räcker inte att småpartierna får driva sina frågor - Fredrik Reinfeldt måste också visa att han är beredd att lyssna på rimliga invändningar.

Men både när det gäller vapenexporten och ungdomslönerna har statsministern agerat sträng rektor i stället för att ödmjukt förklara att han inte håller med, men att frågorna diskuteras inom alliansen.

Reinfeldt har varit mån om att visa väljarna att Moderaterna bestämmer, oavsett vad småpartierna hittar på.

Eftersom det sällan har kommit några snilleblixtar från Centern och Kristdemokraterna är det förståeligt att statsministern tydligt vill visa vem som är boss. Men just därför borde mottagandet vara mer generöst när förslagen är vettiga.

Alliansen består av fyra olika partier och att väljarna får veta vad de verkligen tycker är inte ett kristecken. Det är sunt.

 

På valdagen har borgerliga sympatisörer sedan möjlighet att bestämma styrkeförhållandena i samarbetet. Dit är det lång tid kvar.

De som nu spekulerar i regeringskris och haussar Stefan Löfvens tysta tvåmånadersstyre borde kolla lite i backspegeln. Så här långt in i den förra mandatperioden tronade Socialdemokraterna på omkring 45 procent i opinionsmätningarna, samtidigt som regeringen, med Sören Holmbergs ord, allmänt betraktades som "rökt".

Alliansen har svåra utmaningar framför sig men någon kris råder inte än.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!