Alliansens partiledare - de som har jobbet kvar - jublar åt att regeringen drar in planerade skattehöjningar. Men de borgerliga har därmed skapat en farlig praxis. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT & HENRIK ISAKSSON/IBL
Alliansens partiledare - de som har jobbet kvar - jublar åt att regeringen drar in planerade skattehöjningar. Men de borgerliga har därmed skapat en farlig praxis. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT & HENRIK ISAKSSON/IBL

Alliansens seger är inget att hurra åt

Publicerad

Alliansen har etablerat en farlig praxis genom sina ansvarslösa hot om misstroendevoteringar. Då är det en klen tröst att de stoppade skattehöjningarna skulle ha varit skadliga.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Statsminister Stefan Löfven har ställts inför hot om misstroendevotum mot sina statsråd i två omgångar i sommar. Efter haveriet på Transportstyrelsen lät han Anna Johansson och Anders Ygeman avgå, medan Peter Hultqvist fick behålla jobbet – i alla fall tillfälligt.

Löfven går alliansen till mötes på två av tre punkter även när det gäller hoten om att fälla ministrar på grund av planerade skattehöjningar. Skärpningen av 3:12-reglerna och den sänkta brytpunkten för statlig inkomstskatt slopas, medan flygskatten införs, meddelade finansminister Magdalena Andersson på lördagen.

Ansvarslösa hot om misstroendevotum

Rent sakpolitiskt är det ett glädjande besked. Visst är den stora skillnaden i skatteuttag mellan företagare och anställda problematisk. Men det problemet borde mildras genom sänkt marginalskatt och genom att låta den omfatta färre skattebetalare.

Regeringen ville i stället göra tvärtom och höja skatteuttaget både av företagare och anställda. Men det är tveksamt om åtgärderna ens hade lett till högre skatteintäkter i slutänden.

Det är också bra att en flygskatt nu införs. Dagens ordning - där flyget knappt betalar någonting för sina kraftigt ökande utsläpp - är absurd. En global skatt hade varit att föredra, liksom en utformning där skatten läggs direkt på utsläppen. Men i väntan på att avtal gör det möjligt med en internationell flygbränsleskatt är det bra att Sverige sällar sig till länder som England, Frankrike, Tyskland, Norge och Österrike och inför en nationell skatt.

De borgerliga partiledare som fortfarande har sitt jobb kvar utropade seger efter finansministerns besked. "Det är bra för Sverige och en stor seger för Alliansen", jublade exempelvis centerns Annie Lööf.

Det är dock en dyrköpt seger. 

Budgetreglerna hotas

Dagens budgetregler har utformats så att även minoritetsregeringar ska kunna lotsa sin ekonomiska politik genom riksdagen. Det fanns minst två alternativ för alliansen om den ville driva politiken i borgerlig riktning utan att bryta mot andan i dessa regler. Man hade kunnat göra upp med Stefan Löfven om skattepolitiken eller så hade man kunnat lägga en gemensam budget.

I stället valde alliansen så att etablera en ny praxis där oppositionen kan ägna sig åt krypskytte mot enskilda ministrar från läktaren. Det är ett ansvarslöst agerande, speciellt som risken för att vi får fler minoritetsregeringar de närmaste mandatperioderna är stor.

Så mycket att yvas över är det inte heller att skattehöjningarna stoppas. Det är ju alliansen själv som har tvingat fram dessa skadliga förslag genom att driva Stefan Löfven i armarna på Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet.

Av alliansens skrala opinionsstöd att döma är inte väljarna speciellt imponerade av den charaden.

 

Läs också:

Alliansens mittroendehot är rena fjortisfasoner

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag