Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansens hot mot ministrar är absurda

Publicerad

Det är absurt att hota fälla ministrar över flygskatten.

Om alliansen vill vara med och bestämma måste den också vara beredd att axla ansvar.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Alliansens desperata jakt på ett gemensamt projekt tog en ny vändning på torsdagen.

Nu är alla de borgerliga partierna beredda att rikta misstroendevotum mot enskilda statsråd om regeringen går vidare med planerna på flygskatt, tuffare 3:12-regler och höjd inkomstskatt.

Det är ett ytterst märkligt agerande.

Misstroendevotum är allvarlig sak

Tanken med misstroendevotum är att riksdagen ska kunna avsätta statsråd som har misskött sitt ämbete. Men nu hotar alliansen alltså med att fälla socialdemokratiska ministrar för att de genomför socialdemokratisk politik.

Jan Björklund låtsas dock som att detta handlar om en kamp för demokratin.

"En minoritetsregering måste förstå att till sist måste den lyssna på riksdagen. Det är riksdagen som bestämmer i en demokrati", sa Liberalernas ledare till TT.

Men budgetreglerna är utformade i syfte att underlätta för en minoritetsregering att få igenom sin ekonomiska politik. Vill riksdagsmajoriteten annorlunda måste den enas om ett alternativ. Det är en god ordning som har tjänat Sverige väl.

Något alternativ har alliansen dock inte förmått att skaka fram. Det blir ingen gemensam alliansbudget eftersom Liberalerna och Centerpartiet är rädda för att Sverigedemokraterna skulle rösta på den. Och att förhandla med regeringen om budgeten och på så sätt få bort de misshagliga skatteförslagen har de borgerliga partierna också uteslutit. 

Extra märkligt är det i Liberalernas fall. Jan Björklund har ju öppnat för att samarbeta med Socialdemokraterna efter nästa val. Men ett år före valet är det tydligen en demokratifråga att i stället ägna sig åt prickskytte på avstånd.

Alliansen missar målet

Alliansen hoppas säkert att genom detta utspel framstå som samspelta och få ett lyft i opinionen. Risken är dock stor att man i stället skjuter högt över målet.

Alliansen visar ännu en gång brist på bollkänsla. Sverige står inför flera ödesfrågor: arbetslöshet, bostadsbrist och välfärdens bemanning. I det läget väljer de borgerliga att hota med att fälla statsråd för att flygbiljetterna blir 80 kronor dyrare. 

Alliansen riskerar också att spela bort ännu mer av trovärdigheten när det gäller regeringsduglighet. Att fälla ministrar är inget som ansvarstagande partier bör hota med lättvindigt. Det skapar praxis inför framtiden. 

Om en framtida finansminister Ulf Kristersson fälls för att han sänker skatter kan de borgerliga knappast klaga. Är det verkligen så alliansen tycker att Sverige bör styras?

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag