Alliansen har dragit på spenderbyxorna. Montage: STENWESTBERG. Foto: AXELÖBERG
Alliansen har dragit på spenderbyxorna. Montage: STENWESTBERG.  Foto: AXELÖBERG

Alliansens godisregn

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Snåljåpen Anders Borg har dragit på sig spenderbyxorna. Tio miljarder i extra statsbidrag till kommuner och landsting nästa år är mer än någon har vågat drömma om. Det är dubbelt så mycket som kommunernas egen lobbyorganisation, SKL, har begärt. Till och med Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros måste ha kippat efter andan.
Alliansens godisregn över den offentliga sektorn skulle kunna liknas vid politikens motsvarighet till militärdoktrinen "shock and awe". Efter detta chockbesked får kritikerna svårt att resa sig igen. Och det är förstås själva syftet.
Det är valår nästa år och det sista regeringen vill är att hamna i en debatt om neddragningar i offentlig sektor. Det är kvinnorna som kommer att avgöra om Alliansen får förnyat förtroende eller inte. Då gäller det för Moderaterna & Co att uppfattas som välfärdens trogna försvarare.

Visst kan man invända att regeringen har tagit i en aning i överkant. Sex-sju miljarder extra hade förmodligen räckt mer än väl. Men det är en randanmärkning. Tillfälliga utgiftsökningar kan man kosta på sig i ekonomiskt trängda lägen, utan att det hotar statsfinanserna. Värre är det om regeringen ger klartecken för permanenta utgiftsökningar, såsom sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt skatt för pensionärer med mera. Sådant valfläsk bör Alliansen hålla sig borta från.
Det är god konjunkturpolitik att satsa på kommuner och landsting i en ekonomisk kris. Det vore vansinne att låta massuppsägningarna inom industrin sprida sig till den offentliga sektorn som sysselsätter 1,1 miljoner svenskar. Nästan lika illa vore det om kommuner och landsting skulle sätta i gång att höja skatterna och äta upp de realinkomstökningar som vanliga undersköterskor och metallarbetare har kunnat glädja sig åt under senare år.
Med regeringens generösa besked finns det inga ursäkter vare sig för att höja skatter eller säga upp personal.

Detta sagt så finns det skäl att se över kommunernas och landstingens ekonomi mer långsiktigt. I goda tider sätter kommunpolitikerna gladeligen sprätt på alla pengar för att sedan stå tomhänta och hjälplösa när lågkonjunkturen kommer. Det är inte hållbart, och det är bra att regeringen nu tänker utreda hur kommunerna ska tvingas spara i ladorna så att de själva kan dämpa svängningarna.
Kommuner och landsting kan bli mycket mer effektiva än vad de är i dag, men det är en kamp som ska föras på lång sikt. På kort sikt är det rätt politik att hålla den offentliga sektorn under armarna genom krisen. Det är utmärkt att regeringen till sist har kommit till den insikten.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag