Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESFoto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
 Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Alliansen skjuter sig i foten om Hultqvist får gå

Publicerad

Alliansens hot om att avsätta försvarsministern framstår som dummare för varje vecka som går.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Samtidigt som den största svenska försvarsövningen på 20 år inleds, planerar alliansen att skjuta sig i foten. Vad värre är; den kan komma att underminera Sveriges säkerhet. På pin kiv, mer eller mindre.

På tisdag öppnar riksdagen och hotet om att snabbt rikta misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) kvarstår. Detta trots att beslutet ter sig dummare för varje vecka som går.

Det vill inte säga lite; det var redan från början överilat att inkludera Hultqvist i misstroendepaketet. Anna Johansson var huvudansvarig för Transportstyrelsen. Anders Ygeman var ansvarig för krisberedskapen. 

Ann Linde visste redan hösten 2015 

Hultqvist klandras för att han inte larmade när han fick vetskap om outsourcingen i början av 2016. Nu står det dock klart att Ygemans statssekreterare, Ann Linde, informerades av Säpo redan i september 2015 utan att aktivera några av de krisfunktioner hon förfogade över. 

Stefan Löfvens statssekreterare, Emma Lennartsson, sparkades nyligen med motiveringen att hon blev informerad om IT-haveriet i början av 2016, utan att inse allvaret. 

Det finns ingen saklig grund för att rikta en misstroendeförklaring mot just försvarsministern.

Men det som gör alliansens hot mest frustrerande är att Peter Hultqvist är en förträfflig försvarsminister.

Som nybakad president varnade ju Donald Trump de övriga Natoländerna för att lita blint på USA:s hjälp. I samma veva sa hans försvarsminister, James Mattis, i en DN-intervju: "Om Sverige hamnar i knipa - då kommer vi."

Detta illustrerar förstås Trumpadministrationens lynnighet - men det är också ett kvitto på Peter Hultqvists framgångar. Han har rappt och metodiskt bäddat in Sverige i en skyddande kokong av samarbetsavtal, såväl med Nato som med enskilda Natoländer. 

Kreml tar den irriterande Hultqvist på allvar

Medlemskapet i snabbutryckningsstyrkan Joint European Force och försvarsövningen Aurora gör att Sverige framstår som ett land som är berett att ta ansvar, både för den egna säkerheten och för stabiliteten i Östersjöområdet. Det i sig ökar vår säkerhet. 

Det är ingen slump att ryska trollfabriker och statskontrollerade medier lägger krut på att svartmåla Peter Hultqvist, påpekar tidskriften Fokus i sitt senaste nummer. Kreml tar Hultqvist på allvar.

Hultqvist har visserligen inte lyckats äska tillräckligt med pengar till försvaret. Men han har ändå utverkat mer än vad oppositionspartiet Moderaterna har krävt.

Om M, L, C och KD tvingar bort försvarsministern lär försvarspolitiken bromsa in. Förtroendet utomlands kan komma att svaja. Inom regeringen är risken stor att utrikesminister Margot Wallström stärker sitt inflytande - samma Wallström som är mer intresserad av oseriös kärnvapennedrustning än av försvarsarbete.

Och med det på sitt cv tänker alliansen alltså gå till val som garant för säkerhet och stabilitet? Lycka till med den tulipanarosen.

 

Läs också:

Peka hellre finger mot Ann Linde än Hultqvist

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag