Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alliansen har blivit som en Norénfamilj

Alliansen på skolbesök, under mindre spända former än nu. Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Lars Norén, pjäsförfattare. Foto: Lisa Björk
Pjäsen "Höst och vinter", ett "familjeinferno" av Lars Norén.

Om Socialdemokraterna har en flaska champagne på Sveavägen 68 är det läge att öppna den nu. De borgerliga grälar inför öppen ridå.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Alltsedan år 2004 har alliansen varit de borgerliga partiernas projekt för att nå makten i Rosenbad. Dess starka sammanhållning har varit usla nyheter för Socialdemokraterna. I stället för en ordning där S är solen som alla planeter snurrar kring tvingade alliansen in S i vänsterburen. Blockpolitiken cementerades och inga lockrop från Stefan Löfven har kunnat ändra på den saken. Tills nu, bör man kanske tillägga.

För plötsligt har den långa historien av borgerlig splittring hunnit ikapp alliansen. Det började med Moderaternas utspel i förra veckan om att försöka fälla regeringens budget och tala med SD i utskotten. På tisdagen kontrade Centerns gruppledare Anders W Jonsson med ett offentligt ultimatum som han senare modifierade.

De borgerliga partierna grälar alltså öppet, och det är ingen vacker syn. När opinionssiffrorna för alliansen vägrar att lyfta börjar partierna att tänka på den egna överlevnaden med följden att tilltron till det borgerliga regeringsalternativet minskar ytterligare.

 

Lövfen kan fira

 

För Stefan Löfven måste detta vara en fröjd att skåda. Inte på 13 år har alliansen varit så splittrad som nu. Det innebär också att hans vision om ett blocköverskridande samarbete aldrig har varit närmare att bli verklighet.

För den egentliga innebörden av det som nu händer är denna: Efter valet 2018 kommer regeringsalternativen med största sannolikhet att utgå antingen från S eller från SD:s röster. Det är de två politiska polerna som kommer att vara avgörande.

Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort klart att de gärna vill ta makten med hjälp av SD:s röster även om alliansen skulle bli mindre än de rödgröna. Centern och Liberalerna å andra sidan vill i det läget söka en lösning över blockgränsen.

 

Alla önsketänker

 

Så långt är allt klart och tydligt. Problemet är att inget av de borgerliga partierna har en realistisk syn på vad dessa vägval skulle innebära. M och KD verkar fantisera om att de skulle få SD:s röster gratis under hela den kommande mandatperioden. Men varför skulle Jimmie Åkesson bjussa på det? I praktiken skulle en sådan borgerlig regering hamna i en utpressningssituation där SD när som helst kan börja villkora sitt stöd med förhandlingar.

Men inte heller C och L har någon alldeles övertygande strategi. De är livrädda för att själva sätta sig i knäet på Löfven och hänvisar därför till att alliansen samlat ska hitta en blocköverskridande lösning med Löfven. Men vad betyder det? Ska alliansen agera stödparti åt en ny S-MP-regering? Varför valde man inte den strategin redan efter valet 2014 i så fall? Eller ska vi ha en sexpartiregering där den enda oppositionen består av SD och V?

Allt talar för att det kommer att bli oerhört svårt att regera Sverige efter nästa val. Och det blir inte lättare om partierna ägnar sig åt önsketänkande.

 

Läs också:

Spela inte poker med Sverige, Kinberg Batra

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!